Φωτογραφία της ημέρας

megalipeftiΜεγάλη Πέμπτη. Την ημέρα αυτή παραδοσιακά βάφουν οι νοικοκυρές τα αβγά τους για το Πάσχα. Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο και για τις εταιρίες παραγωγής χρωματιστών αβγών όπως αυτή στo Drassmarkt της Αυστρίας που ετοιμάζεται πυρετωδώς για να καλύψει την ζήτηση της γιορτής. REUTERS/Leonhard Foeger

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας "Αδερφότητα της Μοραβίας", εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

 


Η Κωνσταντίνα Ζάνου είναι ιστορικός, με ειδίκευση στην νεότερη διεθνική ευρωπαϊκή ιστορία. Σπούδασε στην Αθήνα (Φιλοσοφική Σχολή), στο Λονδίνο (Birkbeck College, University of London), στην Πίζα (Università di Pisa και Scuola Normale Superiore di Pisa) και στο Παρίσι (École Normale Supérieure de Paris). Το διάστημα 2009-12 υπήρξε μεταδιδακτορική υπότροφος του Ιδρύματος Προώθησης έρευνας της Κύπρου (ΙΠΕ) και συνεργάστηκε ως ερευνήτρια με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Τώρα είναι υπότροφος του ιδρύματος Fulbright και επισκέπτρια ερευνήτρια στο Center for European and Mediterranean Studies (CEMS) του New York University.Εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με την εφημερίδα τα Νέα (Βιβλιοδρόμιο) και Καθημερινή (έκδοση Κύπρου)

Πολίτης, περ. ΜΟΝΟ, Athens Review of Books). Blog: http://czanou.blogspot.com/

Στη χώρα της νεκρής ζώνης. Της Κωνσταντίνας Ζάνου

Το επίσημο αφήγημα του Ο.Η.Ε. για την ουδέτερη στρατιωτική ζώνη της Λευκωσίας σχεδόν αρνείται τον αντίκτυπο της ιστορίας πάνω στον χώρο

  Περισσότερα...

 

Ostavka! Σκέψεις από τη Σόφια των οδοφραγμάτων. Της Κωνσταντίνας Ζάνου

Σημαίες, αιτήματα, πολιτική γεωγραφία, κυβερνητική κρίση, 
ευρωπαϊκό όραμα: το ιδιότυπο νόημα των διαδηλώσεων

  Περισσότερα...

 

«Ακαδημαϊκοί Νομάδες» και απάτριδες του ευρωπαϊσμού. Της Κωνσταντίνας Ζάνου

Με ρωτάνε για την πρόσφατη έκρηξη της κρίσης στην Κύπρο. Η κρίση όμως για μένα δεν ήταν κάτι το ξαφνικό. Τη βιώνω μέσα από την προσωπική μου πορεία εδώ και μια πενταετία περίπου.

  Περισσότερα...

 

Ποιος θυμάται την Παλινόρθωση; της Κωνσταντίνας Ζάνου

Η λογική της «έκτακτης ανάγκης» που συνοδεύει τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης που διανύουμε σήμερα στην Ευρώπη οδηγεί τις κυβερνήσεις στην υιοθέτηση μέτρων που τις φέρνουν αντιμέτωπες με τις κοινωνίες.

  Περισσότερα...

 

Πρόσφατα:

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές της εκδοτικής και συντακτικής ομάδας καθώς και των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Κυριακή
26
Μαρτίου
2017

Γιορτάζουν : Πούλιος, Συλάς, Σύλος, Σύλα, Σύλια, Σύλη

1871
Το Παρίσι εκλέγει νέο δημοτικό συμβούλιο. Έναρξη της Παρισινής Κομμούνας.
1913
Βουλγαρικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αδριανούπολη.
1926
Ίδρυση του ποδοσφαιρικού συλλόγου Ρεάλ Οβιέδο στο Οβιέδο της Αστούριας στην Ισπανία.
1999
Ο Ζακ Εντουάρ Αλεξίς γίνεται Πρωθυπουργός της Αϊτής.
2007
Ζητάει συγνώμη ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε για τη χρήση γυναικών ως σεξουαλικών αντικειμένων σε οίκους ανοχής στα μέτωπα, τον καιρό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε μας