Ο πολιτισμός πνίγεται, ο φασισμός αναδύεται. Του Χρίστου Χριστοφίδη


 

reffxristos

Το παρόν άρθρο στοχεύει να δείξει την πραγματική εικόνα. Και άμα ξέρουμε την πραγματική εικόνα να αναζητήσουμε τη σωστή λύση. Στην Ευρώπη και στην Κύπρο. Ειδάλλως, όπως ο Σεφέρης κατέγραψε στη γνωστή του δήλωση κατά της Χούντας , στις 28 Μαρτίου 1969, σε σχέση με το φασισμό και τη δικτατορία, «… η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος. Το δράμα αυτού του τέλους μας βασανίζει, συνειδητά ή ασυνείδητα, όπως στους παμπάλαιους χορούς του Αισχύλου. Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό.»...

Οι περιβόητες ευρωπαϊκές αρχές και αξίες βουλιάζουν καθημερινά στα λασπόνερα της Ειδομένης. Ο πολιτισμός, ιδιαίτερα ότι κτίστηκε στην Ευρώπη εδώ και αιώνες, από την Αναγέννηση στο Διαφωτισμό, στη βάση κυρίως του Ανθρωπισμού, πνίγεται καθημερινά στη Μεσόγειο. Πνίγεται στα άψυχα κορμάκια των παιδιών και στα πανικόβλητα μάτια των μανάδων.

- Την ίδια στιγμή που εικόνες ντροπής για τον ανθρώπινο πολιτισμό κατακλύζουν τις τηλεοράσεις, τα λάπτοπ και τα έξυπνά μας τηλέφωνα.

- Την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση μετρά και ξαναμετρά, τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι και έξι το λαδόξυδο, κάνοντας αθροίσεις στα συμφέροντα των μεγάλων χωρών- μελών της.

- Την ίδια στιγμή που ο καταστροφικός πόλεμος στη Συρία  συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται το χάος στη Λιβύη και στο Ιράκ, όπως η σφαγή των Κούρδων και των Παλαιστινίων, όπως η επέλαση των ακραίων Τζιχατιστών σε όλο τον κόσμο, δημιούργημα ξένων επεμβάσεων και χειραγωγήσεων, του «Δυτικού κόσμου».

Την ίδια στιγμή λοιπόν, σε όλη την Ευρώπη, το τέρας του Φασισμού αναδύεται. Αξιοποιώντας την οικονομική κρίση και την ξενοφοβία.Το ίδιο το προσφυγικό πρόβλημα για το οποίο η ίδια η ΕΕ φέρει τεράστια ευθύνη.

Τώρα η ιστορία μας το έχει μάθει καλά: όταν ο ανθρώπινος πολιτισμός κατρακυλά, ό,τι πιο μισάνθρωπο υπάρχει αναδύεται. Και όταν το σύστημα κλονίζεται, ανασύρει την τελευταία εφεδρεία του: το φασισμό.

Όχι, δεν συρρέουν οι πρόσφυγες εκτός Συρίας γιατί είναι ριψάσπιδες και βολεμένοι, όπως ο κάθε Σφακιανάκης ισχυρίζεται. Πίσω από το Συριακό εμφύλιο κρύβονται παρεμβάσεις, χειραγωγήσεις, συμφέροντα, εξοπλισμοί, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Ρωσίας και άλλων χωρών. Έτσι προκλήθηκε το χάος που οδηγεί στην οδύσσεια του ξεριζωμού εκατομμύρια συνανθρώπων μας κάθε μέρα. Και εμείς εδώ στην Κύπρο ξέρουμε και από προσφυγιά και ξέρουμε καλά πόσο ξενοκίνητες είναι εθνικές καταστροφές (χωρίς να αποκλείει αυτό τις ευθύνες όσων προδοτικά παίζουν το παιχνίδι των ξένων).

Στη Γερμανία, στις τοπικές εκλογές την Κυριακή των καρναβαλιών, το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σημείωσε ανέλπιστα ποσοστά. Η Λεπέν στη Γαλλία προελαύνει. Στη Σλοβακία οι νεοναζί εισήλθαν στη Βουλή, με τις ναζιστικές τους στολές. Στην Ουγγαρία η ακροδεξιά ουσιαστικά κυβερνά. Στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τα φιλοφασιστικά κελεύσματα είναι στην ημερήσια διάταξη.

Στην Ελλάδα οι ναζιστές φασίστες της Χρυσής Αυγής διατηρούν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται για αντεπίθεση, ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο στα μάτια του κάθε έλληνα πολίτη ότι δολοφονούν (ακόμα ακούγεται η στριγκλιά της μάνας του Παύλου Φύσσα) και προβαίνουν σε διαφόρων ειδών εγκλήματα. Και αυτό λέει πολλά.

Το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, το φασιστικό ΕΛΑΜ, κτυπά την πόρτα του κυπριακού Κοινοβουλίου. Τροφοδοτείται από τη μισαλλοδοξία κατά της Αριστεράς που καλλιεργείται τα τελευταία αρκετά χρόνια, τον εθνικισμό που καλλιεργούν πολλοί και διάφοροι (περιλαμβανομένων των κυβερνώντων με το Γριβισμό), το βιασμό της ιστορικής αλήθειας, την ξενοφοβία, την ομοφοβία και ασφαλώς όπως σε όλο τον κόσμο από τα δεδομένα της κρίσης. Μια κρίση που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες αλλά κυρίως στη συστημική λειτουργία. Εξού και είναι παγκόσμια. Για το φασισμό η λύση είναι βέβαια απλοϊκή: φταίνε οι Εβραίοι, φταίνε οι ξένοι, φταίνε οι αριστεροί. Και μαζί με τη βλακεία τους που αναδύεται, βουλιάζει ο πολιτισμός.

"Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό." Bertolt Brecht

Γράφει: Χρίστος Χριστοφίδης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Παρασκευή
26
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Γιορτάζουν :Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα, Γλαφυρός

1607
Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι αποβιβάζονται στην βόρειο Αμερική, στις ακτές της σημερινής Βιρτζίνια..
1902
Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Νιούτον Χιθ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
1933
Ιδρύεται η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία του ναζιστικού καθεστώτος.
1986
Στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στη Σοβιετική Ένωση, σημειώνεται έκρηξη, με αποτέλεσμα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία.
1994
Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy