Νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλόφιλων το 2013. Γιατί όχι; της Chloe Emmanouilidis


MARIAGE GAY NEW YORK2011Ένα υπέροχο νέο για τους υποστηρικτές του γάμου των ομοφυλόφιλων!

Η υπουργός της Γαλλίας για θέματα οικογενείας, Dominique Bertinotti, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ότι τα άτομα του ιδίου φύλου θα μπορούν να ανταλλάξουν βέρες από τον Ιούνιο του 2013: « Σ’ ένα χρόνο από σήμερα, τα άτομα του ιδίου φύλου θα έχουν ίσα δικαιώματα με ένα παντρεμένο ζευγάρι, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας. ». 

Σύμφωνα με την υπουργό, πρόκειται για την πραγματοποίηση της προεκλογικής δεσμεύσης του François Hollande.

Αυτή η κατάσταση αφορά άμεσα 200.000 παιδιά. Ένας άγαμος μπορεί να κάνει αίτηση υιοθεσίας από τα 28 του. Η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων θα θέσει τέρμα σ’ αυτές τις ψευδο-υιοθεσίες. « Γνωρίζουμε ότι αρκετές οικογένειες συναντούν δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή, διότι δεν αναγνωρίζονται σαν τέτοιες απο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους γιατρούς. Υπάρχει ένα νομικό κενό το οποίο επιβαρύνει το παιδί », συνεχίζει η υπουργός.

Σύμφωνα με τον Mathieu Brancourt, δημοσιογράφο του μη κυβερνητικού οργανισμού Aides, υπάρχει θετική αντίδραση γι' αυτό το θέμα στην γαλλική κοινωνία, αλλά και νομοθετική καθυστέρηση σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. « Διεκδικώ το δικαίωμα να επιλέξω να μην παντρευτώ. Αν αγωνίζομαι για το δικαίωμα στο γάμο για όλους, είναι για να επιτραπεί σε όσους το επιθυμούν να νομιμοποιησουν την αγάπη τους ». 

Πολλά προβλήματα για λύση

Θα χρειαστεί όμως να διευκρυνιστεί αν ο νόμος επιτρέπει στο άλλο μέλος του ζεύγους να αποκτήσει την κηδεμονία ενός παιδιού υιοθετημένο από το σύντροφό του. Και άλλα θεμάτα πρέπει να ρυθμιστούν, όπως το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων στην υποβοηθούμενη τεκνοποίηση. Ποιοί θα είναι νομικά οι γονείς των παιδιών που έχουν γεννηθεί στα πλαίσια συμφωνίας μεταξύ δύο ζευγαριών αντρών και γυναικών; Θα είναι και οι τέσσερις γονείς; Σαν λύση ο Σύλλογος Γονέων προτείνει δύο μορφές γάμου: ένα με πατρότητα και ένα χωρίς.

Με αυτό το μέτρο φαίνεται να συμφωνεί το 63% (δημοσκόπηση IFOP) της γαλλικής κοινής γνώμης. Οι αντιτιθέμενοι όμως καταγγέλλουν την απώλεια της συμβολικής σημασίας του γάμου, κυρίως της δυνατότητας υιοθεσίας για τα ετερόφιλα ζευγάρια, και εκφράζουν φόβους ότι ο νόμος θα δυσκολέψει για αυτούς την υιοθεσία.

« Είναι κρίμα, εν έτει 2012, να υπάρχουν δημοκρατικά κόμματα που συνεχίζουν να αντιτίθενται στην ισότητα εν ονομάτει ηθικών ή θρησκευτικών αρχών. Οι δεξιοί πολιτικοί παρουσιάζονται ανίκανοι να απομακρυνθούν από μια φαλλοκρατική αντίληψη της οικογένειας. Είναι κρίμα να περιμένεις να πάρει η Αριστερά την εξουσία για να κατακτήσεις θεμελιώδη δικαίωματα », τονίζει ο Mathieu Brancourt.

Φαίνεται πως, στις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες, ο διάλογος για την νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων εξελίσσεται. Το δικαίωμα στο γάμο και στην υιοθεσία αναγνωρίζεται στις Νορβηγία, Σουηδία, Ισλάνδια, Ολλανδία, Βέλγιο και Ισπανία. Δικαίωμα μόνο στο γάμο αναγνωρίζεται στην Πορτογαλία. Οι χώρες που αναγνωρίζουν τη συμβίωση ως υποκατάστατο του γάμου είναι οι εξής: Ιρλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Κροατία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβενία, Φινλανδία και Δανία. 

Να ευχόμαστε να αρχίσει και στα μέρη μας ένας αντίστοιχος διάλογος;

 

Γράφει: Chloe Emmanouilidis

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ashkelon, Ισραήλ: Το Iron Dome σε πλήρη λειτουργία στον ουρανό του Ισραήλ αφού το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους προς τη χώρα. Amir Cohen/Reuters

Ήξερες ότι...

Ο Mel Blanc (η φωνή του Μπαγκς Μπάνι) ήταν αλλεργικός στα καρότα.

Σήμερα


Τρίτη
16
Απριλίου
2024
Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου

Γιορτάζουν :Γαλήνη, Γαληνός, Νίκη, Καλλίς, Καλλίδα, Καλλία, Κάλλι, Καλίς, Καλίδα, Καλία, Κάλι, Χιονία, Χιονούλα, Χιονίτσα, Χιονάτη

1705
Ο Ισαάκ Νεύτων χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Άννα.
1919
Ο Μαχάτμα Γκάντι καθιερώνει τη 16η Απριλίου ως ημέρα νηστείας και προσευχής για τα θύματα της σφαγής του Αμριτσάρ από τις βρετανικές δυνάμεις.
1956
Ο στρατάρχης Χάρντινγκ εξαπολύει στην Κύπρο άγρια εκστρατεία εναντίον της ΕΟΚΑ.
2003
Υπογράφεται στην Αθήνα συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέων μελών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy