Έγκλημα και Ατιμωρησία. Του Χάρη Σταυρινίδη

 

UntitldadaswwqedΔιαβάζοντας τις αποκαλύψεις των New York Times απλά διαπιστώνει κανείς το προφανές.

Εκληματικοί χειρισμοί, δόλος, διαπλοκή ξεπούλησαν τον πλούτο της χώρας μας και τον λογαριασμό τον πληρώνει ο απλός πολίτης. Το εκπληκτικο είναι οτι σχεδόν δυο χρόνια μετά κανένας μα κανένας δεν προσήχθη για να λογοδοτήσει. Τα γράφω και με πιάνει μια τάση φυγής μακριά απο αυτο τον σταύλο. Ανακατεύομαι..

Γιατί όμως δεν εγινε τίποτα; Αφού όλοι μας ξέρουμε τι μας έφερε εδώ γιατί δεν τιμωρείται κανείς; Η απάντηση έρχεται απο την δημοφιλή λέξη των τελευταίων ετών, το “έλλειμμα”. Οχι όμως το οικονομικό αλλα το έλλειμα αξιών. Έλλειμμα διαφάνειας,  έλλειμμα πολιτικού ήθους και βάθους, έλλειμμα αξιοκρατίας, έλλειμμα ευθύνης. Ειλικρινά πιστεύω πως εάν δούμε ο καθένας μας ξεχωριστά αλλά και σαν οργανωμένα σύνολα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων και της κυβέρνησης, πως θα μειώσουμε τα ελλείμματα αυτά, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε μέλλον και θα έχουμε ξεφύγει από τη μετριότητα και την τύχη.

Δυστυχώς όπως όλοι βλέπουμε τα έθνη με “έλλειμμα” στη γενικότερη έννοια που έθεσα γίνονται “γεύμα” των επιθετικών επενδυτικών ταμείων αλλά και των “οίκων αξιολόγησης”. Τα παραδείγματα έρχονταν απο πηγές τόσο κοντά μας που θα έπρεπε να μας είχαν ξυπνήσει από τον λήθαργο της προσωρινής ευμάρειας (λόγω δανεισμού) και θα μας είχαν θέσει σε τροχιά μάχης.

Δυστυχώς το Έλλειμμα μεταξύ οικονομικής λογικής, του τι πρέπει να κάνει κάποιος, και της Πολιτικής ευθύνης της λήψης απόφασης (και πολιτικού κόστους) θα τολμήσω να το ονομάσω ως το ΟικονομικόΠολιτικό Έλλειμμα. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την απόσταση μεταξύ της λογικής (οικονομικής στη περίπτωση αυτή) και της πολιτικής απόφασης εφαρμογής της. Αυτό είναι που μαστίζει την Κύπρο αλλα και την Νότια Ευρώπη, που μεγαλώνει και δυστυχώς συνεχίζει ακάθεκτο.

Καλώ λοιπόν όλους μας είτε σε ατομικό, εταιρικό, κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο σε αυτοκριτική αλλά και σε προσπάθεια μείωσης των “ελλειμμάτων”. Πρέπει να ανακτήσουμε την Αξιοπρέπεια μας εφαρμόζοντας την Αξιοκρατία, πείθωντας έτσι για την Αξιοπιστία μας αλλά και μη ξεχνώντας να προσφέρουμε Αλληλεγγύη. Αν δεν εφαρμόσουμε/ανακτήσουμε τα 4 αυτά Α (άλφα) που προανέφερα δεν έχουμε κανένα μέλλον. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας αλλά και σε αυτούς που θα ακολουθήσουν. 

Γράφει: Χάρης Σταυρινίδης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy