Η προκλητικότητα της Τουρκίας. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η παρεμπόδιση του πλου του πλοίου γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά» στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από τουρκικά πολεμικά πλοία την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 αποτελεί μια ακόμη πειρατική ενέργεια της Τουρκίας.

 

Με προφανή τρόπο η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο αφού προβαίνει σε ενέργειες που καταστρατηγούν θεμελιώδεις έννοιές του και επιδεικνύει μια συμπεριφορά που δεν βοηθά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Μετά την ανακοίνωση για πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο στόχο «Καλυψώ 1» του Οικοπέδου 6 στις 8 Φεβρουαρίου 2018, η οποία μάλιστα επιβεβαιώνει την επέκταση του μοντέλου «Ζορ» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία κορυφώνει τις προκλήσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ενεργώντας στα πλαίσια παράτυπα εκδοθείσας οδηγίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) από τον Σταθμό της Αντάλια υπ’ αριθμόν 0217/18, η οποία ακυρώθηκε νομότυπα από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη περιοχή εντός του χώρου ευθύνης της Δημοκρατίας για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων με πυρά από τις 9 Φεβρουαρίου 2018 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Στα πλαίσια αυτής της NAVTEX, που καλύπτει την περιοχή του στόχου «Σουπιά» στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, πλοία του τουρκικού πολεμικού πλοίου παρεμπόδισαν το Saipem 12000 που διενεργεί εργασίες για λογαριασμό της ΕΝΙ στην Κυπριακή ΑΟΖ και κατόπιν πολλών μανουβρών ουσιαστικά το εξανάγκασαν να σταματήσει και να αγκυροβολήσει περίπου 25 ναυτικά μιλιά μακριά από τον στόχο του.

Παράλληλα, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρεμπόδισε τον πλου και εμπορικών σκαφών που έπλεαν στην περιοχή, εξαναγκάζοντας τα να αλλάξουν πορεία. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευμάτων «Atlas Sema» υπό σημαίας Κομόρος και του ρωσικού Ro-Ro σκάφους «Sparta» που εξαναγκάστηκαν να κινηθούν πολύ νοτιότερα της κανονικής τους πορείας. Αναφέρεται ότι στην περιοχή που έχει παράτυπα δεσμευθεί από την Τουρκία δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ναυτική κίνηση από την ημέρα έναρξης της τουρκικής NAVTEX, γεγονός που σημαίνει ότι η Τουρκία παρεμποδίζει όλη τη ναυτιλιακή κίνηση στην εν λόγω περιοχή με τα στρατιωτικά μέσα που υπάρχουν εκεί.

Η κλιμάκωση των προκλήσεων και της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έχει δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης το οποίο η Κυπριακή Κυβέρνηση διαχειρίζεται με όλα τα νόμιμα μέσα, μέσω της διπλωματικής οδού και προς πολλές κατευθύνσεις. Η Κυβέρνηση μας δηλώνει συνεχώς τη βούληση της για πλήρη συνέχιση του ενεργειακού μας σχεδιασμού ενώ προβαίνει σε όλα τα δέοντα μέτρα για την αποκλιμάκωση της προκείμενης κρίσης. Η ΕΝΙ είναι επίσης αποφασισμένη να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, την ίδια στιγμή που η Τουρκία συνεχώς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και το σκηνικό έντασης που χτίζει η Τουρκία στην περιοχή είναι χαρακτηριστικό της πειρατικής της συμπεριφοράς. 

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy