Η επίθεση στο Βερολίνο. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

217017g 17424198Η επίθεση με φορτηγό στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου σε συνδυασμό με την άνανδρη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία συνθέτουν το σκηνικό τις μέρες αυτές. 

 

 

Οι επιπτώσεις τους στις ευρύτερες εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και δεν μπορούν εύκολα να προσδιοριστούν. Το γεγονός παραμένει ότι η ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας εντείνεται και η ανησυχία απλών πολιτών και κυβερνήσεων μεγαλώνει ενόψει και του εορταστικού κλίματος που αναδεικνύεται αυτές τις μέρες.

Αναμένεται ότι μετά τις πρώτες αντιδράσεις θλίψης και συλλυπητηρίων προς τις οικογένειες των θυμάτων, οι αντιδράσεις της Γερμανίας αλλά και της Ρωσίας θα είναι έντονες. Τονίζεται ότι η τρομοκρατική επίθεση στην Γερμανία ακολουθεί την τακτική που ακολουθήθηκε στην αντίστοιχη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας την μέρα της Βαστίλλης στις 14 Ιουλίου 2016 η οποία αποδόθηκε τότε στο ούτω καλούμενω «Ισλαμικό Κράτος» και είχε ως απώλειες πέραν των 80 ατόμων που έχασαν την ζωή τους.  Έκτοτε, το «Ισλαμικό Κράτος» αλλά και η Αλ-Κάιντα έχουν παροτρύνει τους ακολούθους τους σε ευρωπαϊκές πόλεις και αλλού να χρησιμοποιούν την μέθοδο αυτή για να προκαλούν πλήγματα.

Η επίθεση στο Βερολίνο δεν είναι η πρώτη τρομοκρατική ενέργεια που πραγματοποιείται στο έδαφος της Γερμανίας την χρονιά αυτή. Προηγήθηκαν μικρότερου βεληνεκούς επιθέσεις στις 18 Ιουλίου, όταν έφηβος Αφγανός επιτέθηκε σε τρένο στην πόλη Wuerzburg με μαχαίρι τραυματίζοντας πέντε άτομα, ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 22 Ιουλίου, Γερμανός έφηβος ιρανικής καταγωγής πυροβόλησε και σκότωσε εννέα άτομα στο Μόναχο. Δυο μόλις μέρες μετά την επίθεση στο Μόναχο, 21-χρόνος Σύριος πρόσφυγας σκότωσε με μαχαίρι ένα άτομο και τραυμάτισε πέντε, ενώ την ίδια μέρα ένας 27-χρόνος Σύριος του οποίου η αίτηση για άσυλο είχε απορριφθεί ανατινάχθηκε έξω από μπαρ στην πόλη Ansbachτραυματίζοντας 15 άτομα.

Οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γερμανία και Βερολίνο δημιουργούν πολλές ανησυχίες. Η ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας, η απειλή των «κοιμώμενων πυρήνων», των μοναχικών λύκων και των μιμητών αποτρόπαιων πράξεων, επιτείνουν μια ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την τρομοκρατία και προκαλούν το κοινό αίσθημα με την βαρβαρότητά τους και τον αριθμό των απωλειών.

Παρόλο που είναι νωρίς να εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα σε σχέση με την επίθεση στο Βερολίνο, το γεγονός ότι η Γερμανία διανύει ήδη, εκ των πραγμάτων, την προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές του 2018, δημιουργεί επιμέρους ζητήματα στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη, το ακροδεξιό κόμα της Γερμανίας AfD έδειξε στις τοπικές εκλογές του τρέχοντος έτους ότι μπορεί να εξασφαλίσει έδρες στο κοινοβούλιο, για πρώτη φορά που ακροδεξιό κόμμα στην Γερμανία το καταφέρνει τούτο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ικανότητα αυτή των ακροδεξιών, σε συνάρτηση με την πολεμική που επικρατεί κατά των μεταναστών δημιουργεί περαιτέρω ζητήματα, που πέραν αυτού της τρομοκρατίας, πρέπει και αυτά να αντιμετωπιστούν.  

 

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy