Η Διεθνής Σύνοδος για τις Κλιματικές Αλλαγές. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

1854633Η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον (COP22) ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016 και αποτελεί, πλέον, ορόσημο για την πορεία που θα ακολουθηθεί όσον αφορά στις κλιματικές αλλαγές. 

 

 Στη Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στη σκιά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ και των δηλώσεων του σχετικά με το περιβάλλον, παρέστησαν περίπου 200 κράτη, ενώ η Σύνοδος αποτέλεσε και την πρώτη Σύνοδο των μερών στη Συμφωνία του Παρισιού που τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016, λιγότερο από ένα χρόνο από την υιοθέτησή της.

Το ξεκάθαρο μήνυμα που πέρασε στο Μαρακές του Μαρόκο όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος ήταν ότι τα κράτη είναι έτοιμα να στηρίξουν και να υπερασπιστούν την Συμφωνία του Παρισιού, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να τονίζει το γεγονός ότι θα συνεχίσει να οδηγεί τον δρόμο προς μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία που να προστατεύει το περιβάλλον. Η Σύνοδος COP22 υιοθέτησε την Διακήρυξη του Μαρακές, μέσα από την οποία καλούνται τα κράτη να αποδείξουν έμπρακτα μέσω υψηλών πολιτικών δεσμεύσεων την βούλησή τους για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και οριοθετείται ένας οδικός χάρτης για την ανάληψη δράσεων για την κλιματική αλλαγή. Μέσω της Διακήρυξης του Μαρακές, οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές ζητούν την επίδειξη αλληλεγγύης στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, ενώ τονίζεται ο στόχος να εξευρεθεί το μομέντουμ για την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε επίπεδα τα οποία αποτρέπουν την επικίνδυνη ανθρωπογενή παρεμβολή στο κλιματικό σύστημα.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει τους δικούς της στόχους σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές που συνοψίζονται στην Στρατηγική της 2020 για το περιβάλλον και την ενέργεια. Σύμφωνα με το πακέτο των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στην Στρατηγική της Ένωσης, ο στόχος μέχρι το 2020 είναι η μείωση κατά 20% των αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, η παραγωγή του 20% της ενέργειας που χρειάζεται η Ένωση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και περιλαμβάνει μέχρι σήμερα 195 κράτη – μέλη, ενώ αποτελεί την πρώτη νομικά δεσμευτική οικονομική συμφωνία για το περιβάλλον. Κεντρικός στόχος της Συμφωνίας είναι η μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς κελσίου. Η πρώτη Σύνοδος των μερών στη Συμφωνία έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε σχέση με το περιβάλλον: ότι απαιτούνται πραγματικές αλλαγές για την προστασία του πλανήτη μας και συλλογική καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

 

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Qingyuan, Κίνα: Ένα νησί πλημμυρίζει μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια επαρχία Guangdong της Κίνας. Περισσότεροι από 100,000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των θανατηφόρων πλημμυρών, με την κυβέρνηση να εκδίδει την υψηλότερης βαθμίδας προειδοποίηση για καταιγίδα στην πληγείσα περιοχή. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους 185.000 χλμ. Τεσσερισήμισι φορές, δηλαδή, τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy