Η Ε.Ε. στη Σύνοδο των G20. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

chinaeuu1Η φετινή σύνοδος των G20 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα μεταξύ 4-5 Σεπτεμβρίου 2016 αποτελεί την 11η τέτοια σύνοδο κορυφής των μεγαλύτερων οικονομικά κρατών του κόσμου (Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότιος Αφρική, Κορέα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείας της Αμερικής) και σε αυτήν συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως οργανισμός.

Τονίζεται ότι σε αυτήν συμμετέχουν 19 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκπροσωπείται στην σύνοδο από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν 8 άλλα κράτη (Τσάντ, Αίγυπτος, Καζακστάν, Λάος, Σενεγάλη, Ισπανία, Σιγκαπούρη και Ταϊλάνδη) και 8 διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εν λόγω σύνοδο και ειδικά στο ζήτημα της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η ευρωζώνη αναπτύχθηκε φέτος ταχύτερα σε σχέση με την ανάπτυξη που είχαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένονται να αγγίξουν το 1.8%, ενώ τα ποσοστά ανεργίας έχουν φτάσει στο χαμηλότερο τους σημείο για τα τελευταία επτά χρόνια, με την δημιουργία πέραν των 7 εκατομμύριων θέσεων εργασίας την περίοδο αυτή.

Πέραν της ισχυρής θέσης στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και αλλού, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει στη Σύνοδο των G20 έχοντας συγκεκριμένες θέσεις που αφορούν και επηρεάζουν την παγκόσμια ανάπτυξη σε υπερεθνικό επίπεδο. Σε κοινή τους δήλωση οι Πρόεδροι Τούσκ και Γιούνκερ επισήμαναν έξι συγκεκριμένους τομείς που προωθήθηκαν για συζήτηση στη Σύνοδο. Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε, ως ήταν αναμενόμενο, η μεταναστευτική κρίση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να τονίζει ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη παγκόσμια στρατηγική για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς μεταναστευτικής κρίσης και των αιτιών που την προκαλούν. Οι G20 θα πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο η ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια που δίνεται μέχρι στιγμής για την πρωτοφανή αυτή διεθνή κρίση. Άλλοι άξονες προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση αφορούν την τόνωση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων, την διεθνή φορολογική διαφάνεια και την πάταξη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος ούτως ώστε να καταστεί πιο ανθεκτικό, την αναζωογόνηση των προσπαθειών για το άνοιγμα των αγορών και την διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και, τέλος, την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Κυριακή
28
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Γιορτάζουν : Μάγνος, Μάγνα, Μαγνής, Βάια, Βάιος, Βάγια, Βαία, Δάφνη, Δάφνης

1926
Ίδρυση του Π.Α.Ο.Κ..
1932
Ανακοινώνεται η χρήση εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού σε ανθρώπους.
1992
Κάνει πρεμιέρα η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα.
1993
Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, εκρύγνηται στον αερά, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Καί οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy