Η επίσκεψη του Προέδρου στη Ρωσία. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

 

putinanastasiadesΗ επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Ρωσία με την αντιπροσωπεία του αποτελεί ορόσημο στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, σε μια κρίσιμη περίοδο σε διάφορους τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα τα δύο κράτη.

Η επίσκεψη επαναβεβαίωσε την βούληση των δυο μέρων όπως εμβαθύνουν την συνεργασία τους σε όλους τους τομείς και τόνισε τις φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ τους.

Η επίσκεψη συνοδεύτηκε από την υπογραφή σημαντικών διμερών και διακρατικών συμφωνιών από τα δύο μέρη, οι οποίες κρίνονται ως ιδιαίτερα θετικά βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δυο κρατών. Οι συμφωνίες που εστιάζονται στους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας, της άμυνας και της ασφάλειας επαναπροσδιορίζουν, ουσιαστικά, τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας και ανοίγουν τον δρόμο για εμβάθυνση της συνεργασίας των δυο στους επιμέρους αυτούς τομείς, που αποτελούν κοινούς τομείς προτεραιοτήτων και για τα δυο κράτη. Οι συμφωνίες και τα μνημόνια που υπεγράφησαν αφορούν την επικαιροποίηση της κοινής δράσης Κύπρου Ρωσίας για την περίοδο 2015-2017, με την οποία αναβαθμίζεται ουσιαστικά ο συντονισμός και η συνεργασία των δυο χωρών, την επικαιροποίηση της
Συμφωνίας για Στρατιωτική και Τεχνική Συνεργασία που στοχεύει στην ανάπτυξη της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας ως προς την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της διεθνούς ασφάλειας, Συμφωνίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, Μνημόνια Συναντίληψης στο ναυτικό τομέα και στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας και συμφωνίες και προγράμματα στον οικονομικό τομέα.

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου σε γεωστρατηγικό επίπεδο τονίστηκε ως ουσιαστικός εξισορροπητικός παράγοντας στην περιοχή. Η Κύπρος έχει σημαντική γεωστρατηγική αξία και έχει να επιτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της φλεγόμενης Μέσης Ανατολής, μέσα από συμπράξεις και συνέργειες με άλλα κράτη που επιθυμούν την αμοιβαία συνεργασία.

Η επιτυχημένη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου και των εταίρων της και αναπόσπαστο μέρος της εξωστρεφούς πολιτικής που ακολουθείται από την Κυβέρνηση, αναδεικνύοντας, σε κάθε επαφή, τον ρόλο και την θέση της Κύπρου στο περιφερειακό γίγνεσθαι. Η αναβάθμιση των σχέσεων με την Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη το γεγονός ότι η Ρωσία αποτελεί ένα από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, γεγονός από μόνο του σημαντικό λόγω και της αναγκαιότητας στήριξης των θέσεων της Δημοκρατίας σε ότι αφορά στο Κυπριακό. Η Κύπρος, έχει επίσης σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όντας ισότιμο μέλος της Ένωσης, ενόψει και των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην δεύτερη για τα ζητήματα της Ουκρανίας. Αν και οι κυρώσεις επεβλήθησαν από το σύνολο των κρατών της Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία επέμενε από την αρχή στην χρήση διπλωματικών μέσων για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, γεγονός που στο τέλος υιοθετήθηκε από την Ένωση με την Συμφωνία του Μινσκ για εκεχειρία της 12ης Φεβρουαρίου 2015 και, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η Κύπρος ως μέλος της Ε.Ε. θα ενεργήσει προς την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.

Τέλος, το ενδιαφέρον της Ρωσίας για συμμετοχή της στα ενεργειακά δρώμενα στην Κύπρο αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό βήμα, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί, για παράδειγμα, μέσα από ένα τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων (όταν αυτός ανοίξει), ή μέσα από την συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις υπό εξελίξει διαδικασίες εξερεύνησης / εκμετάλλευσης, ή και μέσα από την σύμπραξη για την δημιουργία υποδομών.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Σάββατο
27
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Design)

Γιορτάζουν :Λάζαρος, Λάζος

1810
Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν συνθέτει το διάσημο κομμάτι "Für Elise".
1981
Κυκλοφορεί το πρώτο ποντίκι από την Xerox PARC.
1992
Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy