Το αρμένισμα του «Γκελίμπολου». Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

crossroadsΗ έκδοση οδηγίας προς ναυτιλλόμενους – NAVTEX από την Τουρκία με αριθμό 765/14 που δεσμεύει περιοχές εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από τις 20 Οκτωβρίου 2014 έως την 30η Δεκεμβρίου 2014...

... αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποκλειστική έρευνα, εξερεύνηση και εκμετάλλευση ζώντων και μη ζώντων οργανισμών εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της.

Το Τουρκικό NAVTEX αναφέρεται σε σεισμογραφικές έρευνες από το ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayreddin Pasa και την συνοδεία του, που θα αποτελείται από τα πλοία M/V Bravo Supporter και M/V Deep Supporter. Οι συντεταγμένες που έχουν κατατεθεί για τις παράνομες αυτές έρευνες είναι οι ακόλουθες: 35 12.15N - 034 48.85E, 34 41.35N - 034 47.95E, 34 28.00N - 033 50.00E, 34 08.00N - 033 50.00E, 34 05.00N - 033 10.00E, 34 22.00N - 033 10.00E, και 34 45.00N - 034 13.00E. Οι πιο πάνω συντεταγμένες δεσμεύουν μια θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τον κόλπο της Αμμοχώστου, σε περιοχή εκτός της ανακηρυχθείσας ΑΟΖ της Κύπρου αλλά εντός της υφαλοκρηπίδας της, σε ένα μεγάλος μέρος των Οικοπέδων 3 και 2 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο ένα πέμπτο περίπου του Οικοπέδου 1 (ανοικτά της Λεμεσού) και σε κομμάτι των Οικοπέδων 8 και 9 (στο τελευταίο πραγματοποιείται αυτήν την στιγμή η ερευνητική γεώτρηση από την κοινοπραξία ENI/KOGAS).

Πέραν της πρόκλησης και της παρανομίας της δέσμευσης περιοχών εντός της ΑΟΖ Κύπρου, η Τουρκία προκαλεί επίσης με την αποστολή στρατιωτικών πλοίων σε περιοχές της ΑΟΖ Κύπρου και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Τουρκικού Επιτελείου Στρατού, της φρεγάτας «Γκελίμπολου» (Καλλίπολη στα ελληνικά), που παρακολουθεί το πλοίο-γεωτρύπανο SAIPEM 10000 το οποίο πραγματοποιεί την ερευνητική γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του Οικοπέδου 9. Η φρεγάτα «Γκελίμπολου» πλέει περίπου 5 ναυτικά μίλια από το SAIPEM 10000. Η φρεγάτα είναι κλάσης G (Gabya στα Τουρκικά – της αντίστοιχης κλάσης Oliver Hazard Perry στο Αμερικανικό Ναυτικό) και φέρει την κωδική ονομασία F-493 TCG, ενώ είναι ικανή να πραγματοποιήσει αντιαεροπορικές επιχειρήσεις με κατευθυνόμενους πυραύλους, φέροντας επίσης ένα σύγχρονο σύστημα ραντάρ και παρακολούθησης.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας τους, τα κράτη έχουν αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, ζώντων και μη ζώντων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά και του ορυκτού πλούτου. Έχουν επίσης δικαιοδοσία, μεταξύ άλλων, για εγκαθίδρυση τεχνητών εγκαταστάσεων, πλατφόρμων και άλλων κατασκευών. Η Τουρκία, με τις ενέργειες της, παραβιάζει κατάφωρα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ, με την αποστολή της φρεγάτας «Γκελίμπολου», ουσιαστικά απειλεί την ενάσκηση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, κατά παράβαση, για παράδειγμα, του Άρθρου 301 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (στην οποία δεν είναι μέλος αλλά δεσμεύεται από τους παράλληλους κανόνες για το θέμα που υπάρχουν στο διεθνές εθιμικό δίκαιο), ως επίσης και του Άρθρου 88 της Σύμβασης που αναφέρει ότι τα διεθνή ύδατα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Σάββατο
27
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Design)

Γιορτάζουν :Λάζαρος, Λάζος

1810
Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν συνθέτει το διάσημο κομμάτι "Für Elise".
1981
Κυκλοφορεί το πρώτο ποντίκι από την Xerox PARC.
1992
Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy