Η αύξηση του ορίου σπρώχνει το ΕΛΑΜ στη Βουλή. Του Αντώνη Πολυδώρου


elammetroΗ άνοδος του ΕΛΑΜ μπορεί να ανακοπεί μόνο προσεγγίζοντας ξανά τη δημοκρατία. Εφόσον το πολιτικό σύστημα πείσει ότι αλλάζει και πάψει να προσβάλλει τον πολίτη. Όταν αυτοί που δημιούργησαν τις συνθήκες γιγάντωσης της ακροδεξιάς βγουν από το κάδρο, και αυτοί που για χρόνια διαμόρφωναν το σημερινό τοπίο θα σταματήσουν να εμφανίζονται ως λύση ενώ είναι το πρόβλημα. Καθιστώντας το πολιτικό μας πολίτευμα ξεκάθαρα πιο ελκυστικό από την ακροδεξιά, και το φασισμό πολιτικά ακίνδυνο.

«Η ενίσχυση των ακραίων οδηγεί σε αύξηση του εκλογικού ορίου», ήταν ο τίτλος της Καθημερινής με την οποία εξηγούσε γιατί ΔΗΣΥ  και ΑΚΕΛ επέλεξαν 7 μήνες πριν τις βουλευτικές να προχωρήσουν σε αλλαγή του ορίου. Το ζήτημα που απασχολεί τόσο τη μία πλευρά όσο και την άλλη, έγραφε η εφημερίδα, είναι η άνοδος της ακροδεξιάς. Με το ΑΚΕΛ να επισημαίνει πως «ήδη όπως έχουν σήμερα τα δεδομένα το «παράρτημα της Χρυσής Αυγής»,  έχει σοβαρές πιθανότητες να εισέλθει εντός Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα η Κύπρος να έχει παρόμοια φαινόμενα με αυτά της Ελλάδας».

Είναι ένα επιχείρημα που προέταξαν και πολλοί φίλοι (στελέχη κομμάτων και μη) στις συζητήσεις που είχαμε με αφορμή και το άρθρο μου της περασμένης βδομάδας με το οποίο είχα εκφράσει την ανησυχία για το γεγονός ότι αυτή η αύξηση διασφαλίζει στην ουσία συνέχιση της ίδιας πορείας. Ότι δηλ. με το σημερινό όριο, η είσοδος του ΕΛΑΜ στη  Βουλή φαντάζει σχεδόν βέβαιη. Με τους περισσότερους να χρεώνουν την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην απροθυμία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα να την αντιμετωπίσει ενόσω βρισκόταν σε επίπεδα που μπορούσε να ελεγχθεί. Και να προβάλλουν τη συγκεκριμένη κίνηση τη δεδομένη στιγμή ως το μόνο ρεαλιστικό τρόπο ώστε να μην ακολουθήσουμε την Ελλάδα.

Είναι όμως ένα επιχείρημα που δεν πείθει. Όχι μόνο διότι έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τέτοιες ενέργειες κάθε άλλο παρά σε βάρος της ακροδεξιάς λειτουργούν. Αντίθετα, την τρέφουν γιατί ερεθίζουν την κοινή γνώμη, αφού είναι δύσκολο για τον πολίτη να δεχθεί  εκείνοι που δημιούργησαν τις συνθήκες για την εξάπλωσή του φασισμού, να τον χρησιμοποιήσουν ως μπαμπούλα για να επιβιώσουν ξανά. Αλλά κυρίως επειδή η κυρίαρχη πολιτική που ασκείται, κάθε άλλο παρά ανησυχία από μέρους των μεγάλων δείχνει για ενδυνάμωση του εξτρεμισμού.  Διότι, αν όντως ανησυχούσαν διαφορετική θα ήταν η συμπεριφορά και ενέργειες τους. Άλλες θα ήταν και οι προτεραιότητες τους. Θα είχαν επικεντρωθεί στη σταδιακή αναδόμηση της ηθικής του συστήματος, την επαναφορά της διαφάνειας στο τρόπο θεσμικής και οικονομικής λειτουργίας του (η οποία «συζητείται» από το 2003 χωρίς αποτέλεσμα), τον τερματισμό της διαπλοκής. Στο πως επαναφέρουν εντός κοινωνίας το αίσθημα δικαίου. Πως δίνουν ξανά στον κόσμο ελπίδα και προοπτική. Όλα όσα δεν έγιναν στην Ελλάδα και συνέθεσαν το πλέγμα μέσα στο οποίο αναδύθηκε η Χ.Α. και που απειλούν να γιγαντώσουν τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και στην Κύπρο. Τίποτα δεν έκαναν. Αντίθετα επικεντρώθηκαν στο πως να μην αλλάξει τίποτε. Πολύ απλά διότι πραγματική τους έννοια δεν είναι άλλη από το να διατηρήσουν κεκτημένα, να παραμείνουν στο προσκήνιο και να εδραιωθούν. Αποκλείοντας καθετί βρίσκεται εκτός αυτών.

Η άνοδος του ΕΛΑΜ μπορεί να ανακοπεί μόνο προσεγγίζοντας ξανά τη δημοκρατία. Μόνο εφόσον το πολιτικό σύστημα πείσει ότι αλλάζει και πάψει να προσβάλλει τον πολίτη. Όταν αυτοί που δημιούργησαν τις συνθήκες γιγάντωσης της ακροδεξιάς βγουν από το κάδρο, και αυτοί που για χρόνια διαμόρφωναν το σημερινό τοπίο θα σταματήσουν να εμφανίζονται ως λύση ενώ είναι το πρόβλημα. Με εξυγίανση και ανανέωση του συστήματος, την ορθή λειτουργία του κράτους. Μέσα από θετικά αποτελέσματα και προοπτική που δίνουν οι πολιτικές που λειτουργούν ως αντίβαρο και κόντρα στις υποσχέσεις και φοβίες των ακροδεξιών. Καθιστώντας το πολιτικό μας πολίτευμα ξεκάθαρα πιο ελκυστικό από την ακροδεξιά, και το φασισμό πολιτικά ακίνδυνο. Η δύναμη της δημοκρατίας ήταν άλλωστε πάντοτε εκείνη η μεταφυσική πίστη πως αυτό το πολίτευμα προάγει το κοινό συμφέρον.

Όσο ο κόσμος βλέπει τον πρόεδρο να μιλά για μηδενική ανοχή, να καλεί τους ανεξάρτητους θεσμούς να κάνουν ό,τι χρειάζεται αλλά ο ίδιος και η κυβέρνηση του να βάζει με κάθε ένα από αυτούς. Όσο τον ακούει να  διαφημίζει το τέλος της διαπλοκής, να κάνει λόγο για άριστους των αρίστων, ενώ γεμίζει κάθε θέση που ανοίγει με όποιον τον στήριξε προεκλογικά. Όσο , ενώ χιλιάδες παιδιά ζητιανεύουν για ένα σάντουιτς ακούει την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει λαϊκισμό τη συζήτηση που γίνεται για τις καινούργιες λιμουζίνες, και τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι δεν θα αρχίσει να τάζει ενόψει εκλογών (αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να λαϊκίσει) και την ίδια στιγμή προχωρεί σε παραχώρηση αυξήσεων σε δημόσιους λειτουργούς ενωρίτερα απ’ ότι προνοούσε η συμφωνία μαζί τους. Όσο βλέπει τα κόμματα απρόθυμα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και με τρόπο που θα είναι προς όφελος της πλειοψηφίας τα σημερινά προβλήματα. Χωρίς σχέδιο, χωρίς συνείδηση, να  μετράνε απλά τις έδρες που θα πάρουν ή θα χάσουν, το ΕΛΑΜ ελάχιστα έχει να κάνει. Όσο ανεβάζουν το όριο τόσο θα το σπρώχνουν στη Βουλή.  

Δημοσιεύθηκε και στον Πολίτη της Κυριακής

Γράφει: Αντώνης Πολυδώρου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy