Μια νέα εποχή στην πολιτική του τόπου. Του Αντώνη Κάκα

cyprusakas

Η χώρα μας είναι σήμερα θεατής, αυτού που από καιρό γνώριζε, της ανεπάρκειας του πολιτικού μας συστήματος.

Ένα πολιτικό σύστημα, στην ουσία ένας μηχανισμός διαχείρισης της εξουσίας, το οποίο επέτρεψε και σε μεγάλο βαθμό προετοίμασετις μεγάλες καταστροφές που έπληξαν τον τόπο μας.

Ταυτόχρονα, τα κόμματα, ως συνήθως, αναλώνονται σε μια σειρά απεγνωσμένων αλληλοκατηγοριών, που ουσιαστικά συνιστούν μια ομολογία ότι «μαζί τα καταστρέψαμε». Ομολογία όμως που δεν είναι ειλικρινής αλλά μία δημαγωγική διέξοδος, η οποία μοιάζει με ενόχους που υπερασπίζονται τον εαυτό τους υποδεικνύοντας άλλους ενόχους.

Σε αυτή την θλιβερή και δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας έχουμε επιλογές βελτίωσης;

Χρειάζεται αλλαγή και μεταρρύθμιση. Χρειάζεται εξέλιξη των πραγμάτων.

Η επιλογή που βλέπουμε να υιοθετείται συστηματικά από τους πολίτες είναι αυτή της απαξίωσης και της αποχής από τα πολιτικά δρώμενα, κάτι που νομοτελειακάδιευκολύνει τη διαιώνιση των παθολογιών του πολιτικού συστήματος.

Τα πολιτικά κόμματα όμως πρέπει τα ίδια να αναγνωρίσουν ειλικρινώς και έντιμα την αποτυχία τους, το κάθε ένα ξεχωριστά, αλλά και ως σύνολο, και να προχωρήσουν προς την μεταρρύθμιση της πολιτικής του τόπου. Για να γίνει αυτό χρειάζεται τα κόμματα να παραδώσουν τη σκυτάλη σε νέους ανθρώπους όσο το δυνατό αποστασιοποιημένους από την κομματική τους παράδοση και τους μηχανισμούς εξουσιαστικής και πελατειακής μορφής. Μια τέτοια πολιτική εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία να οδηγηθεί η χώρα μας ομαλά σε μια νέα εποχή.

Και παρόλο που τα πολιτικά κόμματα αντιλαμβάνονται αυτήν την ανάγκη ο εαυτός τους δεν τους αφήνει να προχωρήσουν στην πραγματική ανανέωση τους.

Έτσι, χρειάζεται ο πολίτης να παρέμβει, όχι με την αποχή, αλλά με την μη-ψήφιση των «δημοφιλών υποψηφίων» και «ηγετών» των κομμάτων. Ο πολίτης μπορεί να ψηφίσει «ουραγούς υποψηφίους» του κόμματος του, εάν φυσικά εξακολουθεί να τάσσετε με το ίδιο κόμμα, ή να ψηφίσει νέα (και νεαρά) άτομα από οποιοδήποτε χώρο κρίνει ότι τον εκφράζει.

Φυσικά, η αλλαγή προσώπων δεν είναι ικανή από μόνη της να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Είναι όμως αναγκαία προϋπόθεση που έχει την δυνατότητα να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα τάξη πραγμάτων στην πολιτική του τόπου μας, μια τάξη, όπου ο συμμετοχικός πολίτης και η κοινωνία θα βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού γίγνεσθαι.

Πιστεύουμε ότι αυτή η εισήγηση αντανακλά την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης. Ψηφίζοντας καινούργια πρόσωπα μπορούμε να επιφέρουμε μια τέτοια νέα στροφή στην πολιτική της χώρα μας. Μια εξέλιξη  που τόσο πολύ την χρειάζεται για να εκσυγχρονιστεί και να έχει την δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στην διεθνή αρένα της οικονομίας  και της πολιτικής.

Γράφει: Αντώνης Κάκας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy