Καυτά ερωτήματα για την ΕΕ. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


ant3493920004

Η Ευρωπαϊκή Κύπρος και οι  πολίτες της, γνώρισαν το τελευταίο διάστημα με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, τα μεγάλα ελλείμματα κοινοτικής αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνεννόησης που υπάρχουν στην ΕΕ. 

Δεχθήκαμε κατ’ επανάληψη, κτυπήματα κάτω από τη μέση, αντί κοινοτική, οικονομική και ηθική  στήριξη. Φάνηκε ξανά, πως τα στενά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των μεγάλων   πρυτανεύουν σε μια Ευρώπη,  όπου η πλήρης  ισοτιμία όλων χωρίς διακρίσεις,    δεν διασφαλίζεται στην πράξη. Φάνηκε δυστυχώς, πως τα μικρά κράτη   επωμίζονται το κόστος άλλων και πληρώνουν άδικα,  τη ζημιά. Οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και όχι μόνο, θέτουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες υπεράνω όλων.

Δεν είναι καθόλου τυχαία, η πρόσφατη ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντεϊβιντ Κάμερον περί πιθανού δημοψηφίσματος εξόδου της Αγγλίας από την ΕΕ, ούτε βέβαια και οι προεκλογικές κατηγορίες της Μέρκελ, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φορολογικούς παραδείσους στην Κύπρο. Η μικρή Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο ατεκμηρίωτων  καταγγελιών  που προσβάλλουν  την πολιτικοοικονομική  οντότητα  και την αξιοπρέπειά μας, δυστυχώς για προεκλογικές σκοπιμότητες των Γερμανών.

Είναι γι αυτό το λόγο που αναγκάστηκα σε πρόσφατη  παρέμβασή μου στην  Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, να υποδείξω πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι φορολογικός παράδεισος ή κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό κέντρο. Μια χώρα που  χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, την έμπρακτη κοινοτική αλληλεγγύη, γιατί έχει υποστεί ζημίες που ξεπερνούν το 50% του ΑΕΠ της, κυρίως λόγω της έκθεσης των Κυπριακών τραπεζών στα τοξικά ελληνικά ομόλογα και το κούρεμα που η ίδια η ΕΕ έχει επιβάλει. Ούτε μπορεί ασύστολα να στηλιτεύεται το καθεστώς της χαμηλής φορολογίας που ισχύει στην Κυπρο, αφού παρόμοια  φορολογικά καθεστώτα ισχύουν και σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως π.χ. η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Και μάλιστα το καθεστώς αυτό έχει επίσημα αξιολογηθεί και εγκριθεί με την ένταξη της χώρας μας  στην ΕΕ, το 2004.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους εταίρους μας πως η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες και  τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες για αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος με αυστηρά μέτρα, τα οποία κρίνονται ικανοποιητικά από  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Συμβούλιο της Ευρώπης,  και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).  Η  Κυπριακή Κυβέρνηση έχει μάλιστα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές όπως διεξάγουν σχετικό έλεγχο, όποτε το επιθυμούν,  ώστε να επιβεβαιωθεί το ατεκμηρίωτο  των συκοφαντικών  καταγγελιών.

Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει κυρίως τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, έχουν αναδειχθεί οι μεγάλες αδυναμίες της Ευρώπης να στηρίξει και να διατηρήσει τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες πρέπει να εδράζεται ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το καθημερινό πλέον θέμα συζήτησης εντός  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, είναι σε ποιό  δρόμο θα βαδίσει η Ευρώπη και πως θα ανταποκριθεί στο ρόλο της, τις σημερινές προκλήσεις και  στους λόγους ύπαρξής της. Μήπως χρειάζεται επανακαθορισμός των στόχων και επαναβεβαίωση των αρχών και αξιών της; Μήπως αναβιώνει ξανά ένας επικίνδυνος εθνικισμός εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια των πολιτών αλλά και τα υφιστάμενα δημοκρατικά ελλείμματα; Έφθασε προφανώς η ώρα, για  να δοθούν απαντήσεις. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο,  που η πολιτική ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα στην Τεργέστη, ένα διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και ειδικά τους νέους με τίτλο « RelaunchingEurope».

Τονίζω την ανάγκη ο διάλογος αυτός να συνεχίσει στα πλαίσια του «2013 'Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών»  και στη  δική μας πατρίδα, ενδυναμώνοντας τη συμμετοχική δημοκρατία και δίνοντας φωνή στους πολίτες .

 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kasara, Ινδία: Μια γυναίκα προσπαθεί να αντλήσει νερό από ένα ξηραμένο πηγάδι. Francis Mascarenhas/Reuters

Ήξερες ότι...

Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!

Σήμερα


Παρασκευή
10
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Σίμων, Ζωή, Ζήσης, Ζησούλα, Ζώης, Ζήσιμος, Ζωΐτσα, Ζωζώ, Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ

1497
Ο Αμέριγκο Βεσπούκι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αναχωρεί από την Ισπανία για το πρώτο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.
1503
Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στα Νησιά Καϊμάν και τα ονομάζει Λας Τορτούγας (Οι Χελώνες) εξαιτίας των πολλών θαλάσσιων χελώνων που υπήρχαν εκεί.
1925
Η Κύπρος ανακηρύσσεται από την Αγγλία αποικία του Βρετανικού Στέμματος.
1940
Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
1979
Η Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας αποκτούν την αυτονομία τους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy