Κοινωνική αφύπνιση, της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


ant3493920004Πίσω από τα στατιστικά στοιχεία και  τους ψυχρούς αριθμούς για τα περιστατικά αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή ανακοπή, κρύβονται ανθρώπινες ζωές.

Ζωές,  που αναντίλεκτα, χάνονται άδικα, σε αρκετές περιπτώσεις αφού οι σύγχρονες κοινωνίες γίνονται ολοένα και πιο αποξενωμένες και αδιάφορες.

Η  άμεση παροχή βοήθειας στα πρώτα λεπτά ενός περιστατικού καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου,  αφορά άμεσα  τα πρώτα  πρόσωπα που τυχαία θα βρεθούν μπροστά στο γεγονός. Με δεδομένο πως μια παρέμβαση που γίνεται μέσα στα πρώτα 3-4 λεπτά από το συμβάν , μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιβίωσης του θύματος πέραν  του 50% , εκείνο  που απαιτείται είναι να εξοικειωθούν ολοένα και περισσότερα άτομα ώστε να γνωρίζουν πως να παράσχουν τη σωστή καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Να δώσουν δηλαδή   αρκετές θωρακικές   συμπιέσεις  (30 περίπου) στο στήθος του ασθενούς   και δύο εμφυσήσεις  διάσωσης  μέχρι  να βρεθεί  εξωτερικός απινιδωτής ή να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια και ασθενοφόρο.

Από το 2008 ψηφίστηκε στον τόπο μας, ειδική  νομοθεσία για τη χρήση απινιδωτών που εμπεριέχει  πρόνοια ώστε να καλύπτονται  οι απλοί  εθελοντές σε περίπτωση  που ενώ σπεύδουν να βοηθήσουν δεν καταφέρνουν το ποθητό αποτέλεσμα. Με τη χρήση  αυτόματων  εξωτερικών  απινιδωτών  που έχουν εγκατασταθεί σε πολλούς δημόσιους χώρους στην Κύπρο, μπορούμε να αποτρέψουμε γύρω στους 100 θανάτους ετησίως. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν, ωστόσο, πως να τους χρησιμοποιήσουν. Το μεγάλο ζητούμενο όμως, είναι να υπάρξει η απαιτούμενη ευαισθητοποίηση ολάκερης της κοινωνίας και η ανάλογη εκπαίδευση απλών πολιτών από τη νεαρή ηλικία, ξεκινώντας από τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης. Επεκτείνοντας, επίσης, τη διδασκαλία της μεθόδου καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) σε οργανωμένα σύνολα, στρατιώτες, γυναικείες και νεολαιίστικες οργανώσεις  και άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και επιτυχείς στην αντιμετώπιση αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών..

Η σύγχρονη κοινωνία οφείλει να είναι ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη για να είναι σε θέση τα μέλη της, όλοι εμείς, να αντιδρούμε, ανά πάσα στιγμή,  άμεσα και σωστά. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Σύνδεσμος «Παλμός Ζωής», το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, και η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, συνδιοργάνωσαν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την της «εβδομάδα ενημέρωσης για τον αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή ανακοπή». Το πλάνο δράσης περιελάμβανε μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, διαλέξεων και επιδείξεων χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Η φετινή εβδομάδα ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε μετά από μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού καταφέραμε με δική μου πρωτοβουλία και την αρωγή τεσσάρων συναδέλφων ευρωβουλευτών, από όλες τις πολιτικές ομάδες, να εξασφαλίσουμε υπερψήφιση μιας Γραπτής Δήλωσης για θέσπιση μιας «Ευρωπαϊκής  Εβδομάδας ευαισθητοποίησης στο θέμα της καρδιακής ανακοπής» σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη δήλωση ζητούμε διαρκή εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, διδασκαλία της τεχνικής αναζωογόνησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και συλλογή καλύτερων στατιστικών στοιχείων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε αυτή μας την προσπάθεια και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει νομοθετική πρόταση.   

Ο αγώνας μας για να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει μια σωστή  πρόταση, συνεχίζεται. Ευελπιστούμε πως έτσι όχι μόνο θα δώσουμε ζωή στην ελπίδα , αλλά και θα δώσουμε ελπίδα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Χρειάζεται να εργαστούμε όλοι  μαζί συλλογικά, για να σώσουμε ζωές 100000 ζωές ετήσια στην ΕΕ και 200 περίπου στην Κύπρο. Αυτός πρέπει να είναι ο    κοινός μας στόχος στην Κύπρο, και την Ευρώπη. Ας ενώσουμε  δυνάμεις, γιατί μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ο Σύνδεσμος «Παλμός Ζωής» που δημιουργήθηκε γι αυτό το σκοπό, προσδοκεί πως θα αγκαλιαστεί με θέρμη από εθελοντές και ευαισθητοποιημένους πολίτες. 

 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kasara, Ινδία: Μια γυναίκα προσπαθεί να αντλήσει νερό από ένα ξηραμένο πηγάδι. Francis Mascarenhas/Reuters

Ήξερες ότι...

Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!

Σήμερα


Παρασκευή
10
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Σίμων, Ζωή, Ζήσης, Ζησούλα, Ζώης, Ζήσιμος, Ζωΐτσα, Ζωζώ, Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ

1497
Ο Αμέριγκο Βεσπούκι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αναχωρεί από την Ισπανία για το πρώτο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.
1503
Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στα Νησιά Καϊμάν και τα ονομάζει Λας Τορτούγας (Οι Χελώνες) εξαιτίας των πολλών θαλάσσιων χελώνων που υπήρχαν εκεί.
1925
Η Κύπρος ανακηρύσσεται από την Αγγλία αποικία του Βρετανικού Στέμματος.
1940
Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
1979
Η Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας αποκτούν την αυτονομία τους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy