Θρησκευτική αγωγή, της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


ant3493920004Η θρησκευτική αγωγή στα σχολεία και γενικά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εναπόκειται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών να την καθορίσουν, με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις και τις ευρωπαϊκές συστάσεις. 

Το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας αποτελεί αναπόσπαστο ατομικό δικαίωμα, όπως αυτό κατοχυρώνεται συνταγματικά και νομικά. Στα σχολεία της Κύπρου βάσει του Συντάγματος κατοχυρώνεται η διδασκαλία των θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές. Απαλλάσσονται μόνο με δήλωση των γονέων οι αλλόθρησκοι.

Στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου εφαρμόζονται 3 βασικές αρχές: α) η αρχή της συγκειμενικοποίησης (contextualization), η συνάρτηση δηλαδή των επιλογών μας με το ιδιαίτερο τοπικό, πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο μιας κοινωνίας. β) Η αρχή της διαπολιτισμικότητας σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, ευρωπαϊκή και παγκόσμια. γ) Η αρχή της άντλησης από την ιδιαίτερη κουλτούρα και τον πολιτισμό κάθε χώρας. Με βάση αυτές τις αρχές, η γνωριμία άλλων θρησκειών και η μελέτη τους φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, χωρίς εμπάθεια. Επιπλέον, η ετερότητα, δεν αντιπαρατίθεται στην ταυτότητα και από την άλλη η θέληση για διατήρηση της ταυτότητας δεν είναι εθνικισμός, ρατσισμός, ή μισαλλοδοξία. Οι αλλόγλωσσοι πολίτες που επιλέγουν να φοιτούν στα δημόσια σχολεία της Κύπρου μπορούν να επιλέγουν, αν θα παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, είναι δεσμευμένη από διεθνείς συμβάσεις και ευρωπαϊκές διατάξεις, να εκφράζει  εμπράκτως σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία υπό τη διττή της έννοια, δηλαδή την ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης και την ελευθερία λατρείας. Επίσης, ιδιαίτερη ευαισθησία θα πρέπει να επιδεικνύεται για την προστασία του κάθε ατόμου από διακριτική συμπεριφορά εκ μέρους ιδιωτών. Η κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας ως ατομικού δικαιώματος προβλέπεται σε πλήθος διεθνών και ευρωπαϊκών κειμένων. Ενδεικτικά σημειώνω: α) Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), β) Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και η Συνθήκη της Λισαβόνας, γ) Η Σύσταση 1720 του Συμβουλίου της Ευρώπης, δ) Προγράμματα και δράσεις σε επίπεδο ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

H θρησκεία κάθε ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος να μην πιστεύει σε καμιά θρησκεία, αποτελεί αυστηρά προσωπικό θέμα και καθαρά προσωπική επιλογή. Η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχόλησαν κατά την τελευταία δεκαετία τον ευρωπαϊκό νομικό κόσμο, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι θρησκείες, και κυρίως ο Ισλαμισμός, αποτέλεσαν αντικείμενο προσοχής και μελέτης  στον ακαδημαϊκό και ευρύτερο πολιτικό χώρο.

*Απόσπασμα παρέμβασης στο Συνέδριο του Συνδέσμου Θεολόγων με θέμα: «H χριστιανική αγωγή στο σχολείο: Νομική και Συνταγματική κατοχύρωση μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεθαι» 

 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kasara, Ινδία: Μια γυναίκα προσπαθεί να αντλήσει νερό από ένα ξηραμένο πηγάδι. Francis Mascarenhas/Reuters

Ήξερες ότι...

Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!

Σήμερα


Παρασκευή
10
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Σίμων, Ζωή, Ζήσης, Ζησούλα, Ζώης, Ζήσιμος, Ζωΐτσα, Ζωζώ, Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ

1497
Ο Αμέριγκο Βεσπούκι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αναχωρεί από την Ισπανία για το πρώτο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.
1503
Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στα Νησιά Καϊμάν και τα ονομάζει Λας Τορτούγας (Οι Χελώνες) εξαιτίας των πολλών θαλάσσιων χελώνων που υπήρχαν εκεί.
1925
Η Κύπρος ανακηρύσσεται από την Αγγλία αποικία του Βρετανικού Στέμματος.
1940
Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
1979
Η Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας αποκτούν την αυτονομία τους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy