Το μαχαίρι στο κόκκαλο, της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


stoxos-kai-apotelesmaΗ επάνοδος της τροϊκα στην Κύπρο σηματοδοτεί την έναρξη μιας κρίσιμης και καθοριστικής περιόδου σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των επώδυνων επιπτώσεών της.

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, η αποφασιστικότητα, ο ορθολογισμός και η διαπραγματευτική δεινότητα, πρέπει να συνιστούν απαραίτητα στοιχεία της στρατηγικής που θα εφαρμόσουμε.

Κάτω από τη στενή παρακολούθηση και αυστηρή εποπτεία πλέον της Τρόικα, θα αναγκαστούμε να επιχειρήσουμε υπό πίεση, καινοτόμες μεταρρυθμίσεις και διορθωτικές κινήσεις, ώστε να ξαναμπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά και μακροοικονομική σταθερότητα. Δεν αρκεί όμως αυτό. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο, για να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες, εκεί όπου υπάρχουν, γι’ αυτή την κατρακύλα. Έχουμε εθνική υποχρέωση όχι μόνο να στηλιτεύουμε, αλλά και να τιμωρήσουμε ενόχους. Να ξεφύγουμε από την παθητική αποδοχή των τετελεσμένων και να επανέβρουμε το σφρίγος για να διορθώσουμε ριζικά λανθασμένες νοοτροπίες, απηρχαιωμένες αντιλήψεις και την απραξία μας.

Μπροστά σε νέες σοβαρές προκλήσεις και κινδύνους για την Κύπρο και τον λαό μας, οφείλουμε συλλογικά να δώσουμε διέξοδο στα αδιέξοδα. Οφείλουμε να δώσουμε όλοι τα χέρια και να ανανεώσουμε την υπόσχεση, πως δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Οφείλουμε να ξαναβρούμε τον χαμένο εαυτό και το δρόμο μας. Να αναστηλώσουμε την οικονομία και το ηθικό μας. Να ξανακαταστήσουμε το κράτος μας, ισχυρό και δυνατό στο εσωτερικό και την οικονομία, για να μπορούμε να αντιστεκόμαστε σε νόθες λύσεις και να διεκδικούμε τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, που μας αξίζει, για το Κυπριακό.

Οφείλουμε να στείλουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα, πως παρά τις οικονομικές δυσκολίες δεν παραδινόμαστε. Αντιστεκόμαστε, διεκδικώντας μια λύση με ξεκάθαρες προδιαγραφές. Μια Κύπρο απαλλαγμένη από την κατοχή, τους εποίκους, τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και τις εγγυήσεις, με πλήρη αποκατάσταση και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων. Οφείλουμε να διαφωτίσουμε και να επεξηγήσουμε σε όσους καλόπιστα αγνοούν ή εσκεμμένα παραποιούν κάποιες αλήθειες: Ότι δηλαδή α) δεν διεκδικούμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο παρά τη Λευτεριά και επανένωση της πατρίδας, β) τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής, του εποικισμού, της δημογραφικής αλλοίωσης, της σύλησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, του ίδιου του τόπου και των ζωών μας, γ) τερματισμό του μύθου «περί απομόνωσης των Τ/κ» και της τουρκικής διεκδίκησης για «απευθείας εμπόριο», δ) στηλίτευση της ποντιοπιλατικής συμπεριφοράς όσων παθητικά παρακολουθούν το θέατρο του παραλόγου με την Τουρκία να παλεύει για αποενοχοποίηση και εξίσωση θύτη και θύματος.

Οι καιροί είναι όντως χαλεποί. Γίναμε όλοι έρμαιο μιας νωχελικής αναμονής «από μηχανής θεών» για να λύσουν το πρόβλημα, ενώ μετατρέψαμε σταδιακά ένα πρόβλημα εισβολής – κατοχής σε δικοινοτικό πρόβλημα για εξεύρεση λύσης από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Ας αντιληφθούμε επιτέλους πως πρέπει να αλλάξουμε πορεία και νοοτροπία. Οι στόχοι μας, είναι ρεαλιστικοί και υλοποιήσιμοι, φτάνει πρώτα και κύρια, εμείς να τους πιστέψουμε πρώτοι και επιτέλους μαζί ενωμένοι, να τους διεκδικούμε.

 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy