Νέα τρομοκρατικά χτυπήματα. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


 

terror1Τα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο θάνατος κι ο τραυματισμός εκατοντάδων αθώων πολιτών στο κοσμοπολίτικο Παρίσι, συγκλονίζουν.

Το αίμα αθώων ρέει άφθονο όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά τώρα και στην καρδιά της Ευρώπης. Επικρατεί φόβος και ανασφάλεια. Η τρομοκρατία απλώνει πλοκάμια. Είναι παντού και είναι ανελέητη.

Οι νεαροί τρομοκράτες κτυπούν σε στάδια, εστιατόρια, θέατρα. Ζωσμένοι με εκρηκτικές ύλες δηλώνουν έτοιμοι να θυσιαστούν μετά των αλλοφύλων. Ερμηνεύουν τις εξτρεμιστικές τους  αντιδράσεις ως αντίποινα στα δημοκρατικά ελλείμματα και τις ανισότητες του παγκοσμιοποιημένου σύγχρονου κόσμου. Μεταφέρουν τον «ιερό πόλεμο» στον δυτικό κόσμο.

Το ένα τραγικό γεγονός ακολουθεί το άλλο. Συντριβή ρωσικού αεροπλάνου στη Χερσόνησο του Σινά. Απώλεια εκατοντάδων ψυχών από πυροδότηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.  Βομβιστικές επιθέσεις στη Βηρυτό, στην Τουρκία..Γεγονότα που ξυπνούν μνήμες από πρότερες αιματηρές επιθέσεις κατά της σατυρικής εφημερίδας Charlie στο Παρίσι, κατά των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη και αλλού. Ακυρώνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες. Σε κάποιες χώρες κλείνουν σύνορα. Εντείνονται οι συνοριακοί έλεγχοι. Οι ευρωπαϊοι πολίτες προτρέπονται να μην κυκλοφορούν άσκοπα στους δρόμους. Οι μυστικές υπηρεσίες εμφανίζονται αδύναμες να δράσουν προληπτικά. Οι αστυνομικές δυνάμεις διεξάγουν ανθρωποκυνηγητό για εντοπισμό ενόχων και εξάρθρωση εγκεφάλων.

Οι ευρωσκεπτιστικές  επιχαίρουν γιατί οι αντιμεταναστευτικές τους ξενοφοβικές πολιτικές κερδίζουν έδαφος ανάμεσα στους απλούς φοβισμένους πολίτες. Οι ακροδεξιοί  εκμεταλλεύονται πολιτικά το γεγονός. Ταυτίζουν την απειλή της τρομοκρατίας με το δράμα των χιλιάδων προσφύγων. Αγνοούν  πως το μεταναστευτικό είναι απότοκο της απεγνωσμένης προσπάθειας προσφύγων να διαφύγουν από τον ίδιο τρομοκρατικό κίνδυνο που έζησαν άνθρωποι στο Παρίσι, στη Βηρυτό, στη Νέα Υόρκη και αλλού. Ο μακρόκοσμος σε κρίση.

Ο ίδιος ο πολιτικός μας πολιτισμός βρίσκεται σε κρίση. Εμφανείς οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου. Τα άλυτα διαρθρωτικά προβλήματα στην αγορά εργασίας. Οι τεράστιες ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών, Βορρά και Νότου. Η συμπίεση της μεσαίας τάξης. Η κακή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η έξαρση των εξτρεμιστικών ξενοφοβικών κινημάτων.

Ζούμε σε εποχές αναβίωσης του εθνικισμού και της διά πυρός και σιδήρου επιβολής των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων των δυνατών επί των αδυνάτων. Η Μέση Ανατολή δεινοπαθεί. Η δήθεν αραβική άνοιξη μετατράπηκε σε αραβικό χειμώνα.

Η  ΕΕ , οι Η.Π.Α , το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα πρέπει να αναλογιστούν και να αναλύσουν σε βάθος και τις δικές τους  πολιτικές ευθύνες για τα λάθη και τις παραλείψεις στην εξωτερική και εσωτερική τους πολιτική από τις αρχές του 20 ου αιώνα και τη συμβολή τους στη δημιουργία και γιγάντωση του ισλαμικού κράτους και των εξτρεμιστών οπαδών του. Η καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους και της τρομοκρατίας δεν θα επιτευχθούν με τις συνεχείς επεμβάσεις κατά της Συρίας.

Η εγκληματική τρομοκρατία είναι απότοκο των τεράστιων ανισοτήτων που διαχρονικά δημιούργησε ο δυτικός κόσμος  στις  αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω της ιμπεριαλιστικής συμπεριφοράς της Δύσης στο Ιράν, στο Ιράκ, στα πολιτικά δρώμενα στη Μέση Ανατολή. Πίσω τους, κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα από τα πλούσια πετραιλαϊκά κοιτάσματα της περιοχής από τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό  οι δυτικές οικονομίες μετά τη βιομηχανική επανάσταση. Σε αυτές τις λάθος πολιτικές  θα πρέπει να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια για όλον αυτόν τον χαλασμό, την έξαρση και μεταφορά του «ιερού πολέμου» στην καρδιά της Ευρώπης, την έξαρση του  φασισμού και της μισαλλοδοξίας. Σ΄αυτές τις λάθος πολιτικές θα πρέπει να αναζητηθεί και η τεράστια ανοχή  που επιδεικνύεται σήμερα, από τους δυτικούς απέναντι στην νεοοθωμανική Τουρκία λόγω του νέου αναβαθμισμένου της ρόλου στην περιοχή.

Η Κύπρος , ως το μόνο ευρωπαϊκό κράτος στην ταραγμένη γεωστρατηγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε σ΄αυτές τις δύσκολες εποχές να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική της θέση υποδεικνύοντας στους δυτικούς μας εταίρους πως πολλά έχουν να επωφεληθούν αν εγκαταστήσουν εδώ ένα μόνιμο παρατηρητήριο  επαφών και διαλόγου προς επίλυση όλων των επίμαχων ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου  για επί τόπου εξέταση και επίλυση τους...

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Κυριακή
28
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Γιορτάζουν : Μάγνος, Μάγνα, Μαγνής, Βάια, Βάιος, Βάγια, Βαία, Δάφνη, Δάφνης

1926
Ίδρυση του Π.Α.Ο.Κ..
1932
Ανακοινώνεται η χρήση εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού σε ανθρώπους.
1992
Κάνει πρεμιέρα η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα.
1993
Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, εκρύγνηται στον αερά, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Καί οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy