Οικονομική κρίση και Προεδρία, της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


Η οικονομική κρίση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, ανέδειξε την ανάγκη για  περισσότερη και καλύτερη  Ευρώπη, καλύτερη στόχευση και αποτελεσματικότητα των πολιτικών της.

Από τα αλυσιδωτά και αρνητικά αποτελέσματα της κρίσης και των λανθασμένων πολιτικών  μονόπλευρης λιτότητας και  περικοπών, που πρόταξαν και εφάρμοσαν οι Μέρκελ και Σαρκοζί, πολλές ευρωπαϊκές χώρες οδηγήθηκαν από το κακό στο χειρότερο, με πρώτη και σε δυσμενέστερη θέση, την Ελλάδα, που πλήρωσε τους κακούς πειραματισμούς. Τα ίδια κακά αποτελέσματα φαίνεται να πλήττουν ωστόσο και ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Νότο, ενώ έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη.    

Αυτά τα δεδομένα επηρεάζουν και διαμορφώνουν το σκηνικό μέσα στο οποίο θα κινηθεί του επόμενους μήνες η Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παρά το μικρό μέγεθος και την συνεχιζόμενη ημικατοχή, η χώρα μας καλείται να συμβάλει  στην αποτελεσματική διαχείριση κορυφαίων ζητημάτων που αφορούν το παρόν και το μέλλον της ΕΕ, με σημαντικότερο από αυτά, τη συνδιαλλαγή για συνομολόγηση ενός πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα επόμενα χρόνια 2014-2020.  Στη βάση αυτού του πλαισίου, θα χρηματοδοτηθούν  οι Ευρωπαϊκές πολιτικές για επίτευξη των επτά εμβληματικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, ΕΕ 2020.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, συμπίπτει με την προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, αναγκάζει την Κυπριακή κυβέρνηση να αποδείξει πως αυτή η  προσφυγή δεν θα  επηρεάσει τους χειρισμούς και την αξιοπιστία μας. Εκ των πραγμάτων, η Λευκωσία καλείται να παραμείνει προσηλωμένη στις τέσσερις βασικές της προτεραιότητες, οι οποίες έχουν εκ των προτέρων καθοριστεί και  στοχεύουν σε μια Ευρώπη :

α)  πιο αποτελεσματική, ανταγωνιστική  και βιώσιμη,

β)  με αποδοτικότερη  οικονομία , βασισμένη στην ανάπτυξη 

γ) με τη δημιουργία συνθηκών αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής με επίκεντρο τον πολίτη,

δ) που βρίσκεται πιο κοντά στους γείτονές της και έχει σημαντικό ρόλο στον κόσμο.

Με συλλογικότητα, σοβαρότητα και πλήρη επίγνωση του καθήκοντος και των υποχρεώσεων μας, οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά, τίμια και αποφασιστικά, τους επόμενους έξη μήνες. Διαθέτουμε αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό, γνώσεις και εμπειρίες. Αν δουλέψουμε ως ομάδα, μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία τόσο στις ανάγκες της Προεδρίας όσο και τις προκλήσεις για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών του μηχανισμού στήριξης.

Θα υπάρξουν εμπόδια και δυσκολίες, ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι πως κάθε  Προεδρία κρίνεται στο τέλος της θητείας της και  από τα αποτελέσματα των ενεργειών της. Γι αυτό, ας μην πέσουμε στην παγίδα να κωλυσιεργήσουμε ή να αποπροσανατολιστούμε από στόχους. Ας αγνοήσουμε τις παγίδες των καλοθελητών, κι ας επικεντρωθούμε  αναλώνοντας τις δυνάμεις μας,  στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας. Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ.  Ωστόσο πρέπει και η ίδια η ΕΕ να στηρίξει σθεναρότερα το δικαίωμα της Κύπρου μας,  για λευτεριά και επανένωση. 

Γράφει:  Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy