Στο μάτι του κυκλώνα. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


 

matiantiogΗ αξιακή κρίση που ταλανίζει τον τόπο, δεν μας τιμά και δεν μας αξίζει..

Τα καθημερινά δελτία ειδήσεων έγιναν φορτικά κουραστικά, αφού  μας επιβάλουν σε ένα ανελέητο αυτομαστίγωμα  καταβαραθρώνοντας  τη ψυχολογία του λαού που ψάχνει απεγνωσμένα λύσεις στα αδιέξοδα.

Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) και Διοικήτρια βρίσκονται ξανά στο μάτι του κυκλώνα . Έντρομη η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί τη συνεχή κατολίσθηση των θεσμών. Την  κατρακύλα. Τις  έριδες και τους διαπληκτισμούς, τα σκάνδαλα και τις αλληλοκατηγορίες.

Εύλογα και αμείλικτα τα ερωτήματα. Πώς είναι δυνατό να υπάρχει ανάγκη αλλαγής Διοικητή  της ΚΤ σε ένα μόνο χρόνο; Γιατί δεν στεριώνει συνεργασία Προέδρου της Δημοκρατίας και Διοικητή, τα τελευταία χρόνια;  Γιατί έγιναν τόσα λάθη σε σημαντικούς διορισμούς? Πως είναι δυνατό να διορίζεται ένας τόσο ψηλόβαθμος ανεξάρτητος θεσμικός αξιωματούχος, χωρίς να έχει περάσει από κόσκινο το βιογραφικό, οι όροι του συμβολαίου του και τα θέματα ασυμβίβαστου; Γιατί ο νόμος της ΚΤ δεν έχει εκσυγχρονιστεί  έτσι ώστε να μπορεί η ΚΤ να λειτουργεί πιο σωστά,  πιο συλλογικά σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, με ξεκάθαρους όρους εντολής και διασαφήνιση αρμοδιοτήτων και εξουσιών όλων; Γιατί δεν άσκησε επαρκέστερα τον εποπτικό της ρόλο; Γιατί απέτυχε να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα και να προγνώσει την υποβόσκουσα τραπεζική κρίση, που έσπασε τελικά ως απόστημα, συμπαρασύροντας την Κύπρο στον οικονομικό όλεθρο; Μήπως πίσω από όσα τραγελαφικά συμβαίνουν, κρύβονται ανικανότητες, διαπλοκές ή κομματικές σκοπιμότητες; Μήπως συγκαλύπτονται  κι άλλες διαχρονικές διαπλοκές ή συμφέροντα ΚΤ- πολιτικών και ΜΜΕ  που αποσιωπήθηκαν; Πότε  και ποίος θα καθαρίσει τον σταύλο του Αυγεία? Πότε θα τιμωρηθεί κάθε  κατεργάρης, υπαίτιος  για την οικονομική και αξιακή κατρακύλα στον τόπο;

H συνεχής διένεξη ΚΤ -Προεδρικού πλήττει την αξιοπιστία  του Προέδρου  της Δημοκρατίας, αφού μία ακόμη  επιλογή του δημιουργεί σωρεία προβλημάτων. Όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα  της διαμάχης, δυστυχώς και πάλιν ο Κύπριος πολίτης θα  πληρώσει τα σπασμένα, όπως γίνεται πάντα .Άλλοι φταίνε και άλλοι πληρώνουν! Το  κύρος της χώρας και οι θεσμοί πλήττονται επίσης ανεπανόρθωτα. Αντί μια υπεύθυνη και διεκδικητική κυβέρνηση να είχε προ καιρού στήσει στον τοίχο, τους κκ  Ντράγκι και Ντάιζενμπλουμ  για να λογοδοτήσουν για το προμελετημένο έγκλημα στο οποίο προέβηκαν επιβάλλοντας ένα εξώφθαλμα παράνομο  κούρεμα στους Κύπριους καταθέτες, η ρήξη Προεδρικού- Διοικήτριας παρέχει σ΄αυτούς, το τέλειο  άλλοθι για συγκάλυψη των δικών τους  ολέθριων λαθών. Το θέμα Βγενόπουλου κακώς αφήνεται στις ελληνικές καλένδες. Κανένας δεν τολμά να το αγγίξει.

Φτάσαμε στο σημείο, όλα τα μείζονα  πολιτικά  και θεσμικά  θέματα να μετατρέπονται σε νομικά και να παραπέμπονται για λύσεις στα Δικαστήρια, με  χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες που ώσπου να ξεδιαλυθούν, ξεχνιούνται... Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στο τέλος ενώ τα σκάνδαλα συσσωρεύονται, οι ένοχοι παραμένουν στο απυρόβλητο και με την πάροδο του χρόνου τα πάντα λησμονιούνται... αποδιδόμενα στην μνήμη-χρυσόψαρο του λαού!!!

Ευελπιστούμε ότι η νέα ποινική έρευνα θα ρίξει επιτέλους άπλετο φως.  Ότι θα θέσει οριστικά και σύντομα, τέλος σε αχρείαστες μακροχρόνιες  και  επιζήμιες διενέξεις. Θέλουμε να πιστεύουμε πως όλα αυτά, καθώς επίσης και  οι εξαγγελίες περί εμπορεύσιμου φυσικού αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη, αυτήν την ώρα,  δεν αποτελούν εσκεμμένες ενέργειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Γιατί κι αν ακόμη υποθέσουμε, χάριν συζήτησης, πως η Διοικήτρια αποπέμπεται ή παραιτείται εκούσια, τα προβλήματα του λαού δεν θα λυθούν αυτομάτως. Ούτε θα καθαρίσει η φωλιά όσων επίμονα ζητούν σήμερα την κεφαλή της κας Γιωρκάτζη επί πίνακι. Μήπως,άλλωστε, όλοι αυτοί είναι άμεμπτοι;  Έχουν όλοι καθαρή τη φωλιά τους; Δεν πήραν δάνεια πέραν των οικονομικών τους δυνατοτήτων ή  ίσως με  ευνοϊκούς  ή χαριστικούς  όρους; Δεν διαγράφτηκαν  κάποια από αυτά;

Σε τελευταία ανάλυση το ζητούμενο είναι να παταχθούν η διαπλοκή και  τα σκάνδαλα. Να υπάρξει κάθαρση. Παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Να εξυγιανθεί το σαθρό  πολιτικό σύστημα. Στη σημερινή Κύπρο της κρίσης, αναζητείται ένας σύγχρονος  Ηρακλής για να καθαρίσει την κόπρο  στον σταύλο του Αυγείου. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να παραπαίουμε από το κακό στο χειρότερο...

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Κυριακή
28
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Γιορτάζουν : Μάγνος, Μάγνα, Μαγνής, Βάια, Βάιος, Βάγια, Βαία, Δάφνη, Δάφνης

1926
Ίδρυση του Π.Α.Ο.Κ..
1932
Ανακοινώνεται η χρήση εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού σε ανθρώπους.
1992
Κάνει πρεμιέρα η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα.
1993
Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, εκρύγνηται στον αερά, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Καί οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy