Στο ύψος των περιστάσεων; Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


 

european parliament-thumb-largeΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέδειξε τον προσήκοντα σεβασμό σε δικό του πρότερο ψήφισμα (Μαρτίου 2014) για την έκθεση προόδου για την Τουρκία, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ( Δεκεμβρίου 2013) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (24 Οκτωβρίου 2014).

Αγνόησε τις έντονες διπλωματικές παρεμβάσεις του Οζντίλ Ναμί και  του Βολκίν Μποζίρ  που  νυχτοξημερώνονται πριν από κρίσιμες ψηφοφορίες στο Στρασβούργο, επιχειρώντας επηρεασμό  πολιτικών  ομάδων για να αποτρέψουν καταδίκη της Τουρκίας.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι τα έντονα παρασκήνια. Θεωρώ πως η έγκαιρη δημοσιοποίηση του προσχεδίου ψηφίσματος, απέτρεψε δεύτερες σκέψεις «ανατροπής» του,  γιατί κάτι τέτοιο  θα εξέθετε αφενός τις πολιτικές ομάδες ανεπανόρθωτα και θα μείωνε αφετέρου το γόητρο του Ευρωκοινοβουλίου,  που στέκει ωστόσο ψηλότερα, συγκριτικά με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.  

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στάθηκε ευτυχώς, στο ύψος των περιστάσεων. Με το καταδικαστικό του ψήφισμα κατά των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική μας  Ζώνη (ΑΟΖ) έστειλε ηχηρό μήνυμα πως ο ετσιθελισμός της Τουρκίας δεν γίνεται αποδεκτός.

Δεν απουσιάζουν βέβαια από το ψήφισμα και κάποια αρνητικά κατά την άποψή μου στοιχεία. Στην παράγραφο 7 συγκεκριμένα, αναφέρεται  πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων θα πρέπει να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της περιοχής (μη αποκλειομένης δηλαδή και της Τουρκίας;).  Στην παράγραφο 12, εκφράζεται ανεπιφύλακτη υποστήριξη στις προπάθειες του Espen Barth Einde, ενώ είναι καλά γνωστές οι απόψεις του για διασύνδεση του θέματος του φυσικού αερίου με τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό, κάτι  που απορρίπτεται  από την πλευρά μας.

Τα τουρκικά κόλπα της τελευταίας στιγμής  έπεσαν στο κενό. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών έδειξαν κόκκινη κάρτα στις τουρκικές αυθαιρεσίες. Υπερασπίστηκαν  το αυτονόητο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες και να προβαίνει σε έρευνες στη δική της ΑΟΖ, σύμφωνα με την Σύμβαση  του ΟΗΕ  για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).  Μοναδική παραφωνία,  η ομάδα των Πρασίνων, με πρωτοπόρο τη  Σκα Κέλλερ, γνωστή για τις φιλοτουρκικές της θέσεις  από την Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ- Τουρκίας.

Το δίδυμο Ερντογάν–Νταβούτογλου δεν φαίνεται να πτοείται. Ήδη διά στόματος Βολκίν Μποζίρ  ακούστηκε πως και το  παρόν ψήφισμα θα έχει την ίδια τύχη όπως όλα τα προηγούμενα...Θα καταλήξει δηλαδή, στον κάλαθο των αχρήστων. Απύθμενο θράσος. Η Τουρκία επιμένει να καλλιεργεί την εικόνα του κλειδοκράτορα των εξελίξεων, στον γεωστρατηγικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Καθόλου τυχαία η έκδοση οδηγίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για   διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε κυπριακές θάλασσες. Το μήνυμα σαφές. Δεν θα ανεχθεί αναβάθμιση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως  προμηθευτής ενέργειας της ΕΕ. Ετοιμάζεται να στήσει δική της  πλατφόρμα σε αντιπερισπασμό.   

Γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις επανειλημμένες ευρωπαϊκές λεκτικές προειδοποιήσεις. Αδιαφορεί για τις ετήσιες εκθέσεις της  Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου. Βρίσκει  πρόσφορο έδαφος σε  αρκετούς ευρωπαίους αξιωματούχους. Η  ανυπαρξία ουσιαστικών κυρώσεων, την αποθρασύνει.

Με το νέο καταδικαστικό ψήφισμα στα χέρια,  η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί  άμεσα, αποτελεσματικά και προληπτικά. Να  μεριμνήσει  για κατάλληλη αξιοποίησή του. Να αξιώσει από τον Espen Barth Einde να κατονομάσει ως υπαίτια για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων την Τουρκία. Να μην επιτρέψει σε κανένα να  τηρεί ίσες αποστάσεις, καλώντας τα δύο μέρη σε διάλογο. Ξένοι και ντόπιοι οφείλουν να  αντιληφθούν,  πως  η πλευρά  μας δεν μπλοφάρει και πως με το πιστόλι στον κρόταφο  δεν επαναρχίζει ο διάλογος. Οι δυτικοί «στρατηγικοί εταίροι» μας, οφείλουν επίσης να  αφήσουν τις διπλωματικές θεωρητικές επιδαψιλεύσεις στην πλευρά μας. Να αντιληφθούν τα παιγνίδια της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ, τις  διασυνδέσεις της Τουρκίας με το ισλαμικό κράτος, τον μεγαλοϊδεατισμό της σε βάρος της Κύπρου και άλλων γειτονικών  χωρών. Αντί εκκλήσεων για αυτοσυγκράτηση και θεωρητικές νουθεσίες για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ας αξιώσουν, επί τέλους, πλήρη  συμμόρφωση  τηςΤουρκίας στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, εντός  συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Και ας  προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων,  σε αντίθετη περίπτωση. Μόνο έτσι θα ιδρώσει το αυτί της Τουρκίας! 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Πέμπτη
2
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Γιορτάζουν :Εσπερος, Εσπέρα, Εσπερία, Αυγερινός, Αυγέρης, Αυγίτης, Αυγέρας, Αυγέρου, Αυγερού, Ματρώνα, Ματρόνα

1494
Ιδρύεται το «Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό», ως προσωπικό φέουδο του Βασιλιά Λεοπόλδου Β΄ του Βελγίου.
1933
Gleichschaltung: Το ναζιστικό καθεστώς αναστέλλει τη λειτουργία των εργατικών σωματείων στη Γερμανία.
1955
Ο Τένεσι Ουίλιαμς τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του έργο Λυσσασμένη Γάτα.
1997
Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τερματίζοντας μια περίοδο 18 ετών διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς. Ο ηγέτης του, Τόνι Μπλερ, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός από την εποχή του Ουίλιαμ Πιτ του νεότερου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy