Γυναίκες αντάρτισσες. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


 

016082946 30300Ετεροχρονισμένα και άκομψα ο Δυτικός τύπος ανακαλύπτει επιτέλους και εκθειάζει την γυναικεία αγωνιστική παρουσία στην κουρδική πόλη Κομπανί.

Εξαίρει  την  ηρωική θυσία της 19χρονης Κούρδισσας αντάρτισσας  που  πυροδότησε   χειροβομβίδα, εξοντώνοντας τζιχαντιστές και την φιλοπατρία  μαχητών και μαχητριών.

Οι γυναίκες στο Κομπανί, όπως και η ίδια η κουρδική πόλη στα σύνορα Συρίας –Τουρκίας ήταν μέχρι πρότινος άγνωστες. Τώρα  βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, γιατί η πόλη δέχεται στενή πολιορκία  από  το Ισλαμικό κράτος (ΙΚ) από τα μέσα Σεπτεμβρίου.  Οι Κούρδοι αντάρτες και αντάρτισσες αντιστέκονται σθεναρά . Οι πληροφορίες για  την τύχη της πόλης , είναι συγκεχυμένες.  Οι  τζιχαντιστές  έχουν απωλέσει ερείσματα στις ανατολικές συνοικίες της πόλης. Ωστόσο ο κίνδυνος κατάληψης δεν  παρήλθε, αφού  έχουν σπάσει  τις νότιες γραμμές άμυνας, υψώνοντας  μαύρες σημαίες.

Το σχεδόν αυτόνομο καντόνιο του Κομπανί,  στην  αυτόνομη  περιοχή Ροζάβα της Συρίας, μετά από δημοκρατική επανάσταση,  είχε αρχίσει να οργανώνεται, δημιουργώντας  αστυνομία, κοινοβούλιο και στρατό.  Πριν από τον εμφύλιο στη Συρία, Κούρδοι, Άραβες, Αρμένιοι, Τουρκμένοι και Ασσύριοι, ζούσαν  ειρηνικά και συγκυβερνούσαν.  Ωστόσο,  οι τζιχαντιστές  επιτέθηκαν  στην περιοχή, επιχειρώντας δολοφονίες, βιασμούς, αιχμαλωσία και αγοραπωλησία γυναικών.

Οι Κούρδοι αντάρτες αντιστέκονται. Στελεχώνουν τις τάξεις της  οργάνωσης YPG - αδελφής οργάνωσης του   Εργατικού  Κόμματος  του Κουρδιστάν-, οραματιζόμενοι δικό τους κράτος. 

Μαζί τους και οι  γυναίκες  στο Κομπανί, που αποτελούν περίπου το ήμισυ των κουρδικών δυνάμεων. Είναι εθελλόντριες  της κουρδικής αντάρτικης οργάνωσης, που συστάθηκε στη Συρία το 2012, για προστασία  από  επιθέσεις του συριακού καθεστώτος, του Μετώπου Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού κράτους.  Η  γυναίκα αντάρτισσα  αποτελεί μέρος της  κουλτούρας  της κουρδικής αντίστασης. Ξέρει να αγωνίζεται ισότιμα πλάϊ στον άνδρα. Η  «οπλισμένη της όψη» φοβίζει τους τζιχαντιστές που θεωρούν κατάρα να πεθάνουν από γυναικείο χέρι,  γιατί θα  χάσουν τον... παράδεισο.

Ο δυτικός τύπος ωστόσο, αντιφάσκει. Ενώ εκθειάζει την γυναικεία αγωνιστικότητα,  αποκρύβει  το γεγονός  πως τόσο η  ΕΕ, όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ,  εξακολουθούν να θεωρούν τρομοκράτες τους αγωνιστές του PKK και του YPG,   προς αγαλλίαση του νεοσουλτάνου Ερντογάν,  που εξισώνει  το ΡΚΚ,  ως τρομοκρατική οργάνωση, με   τον ΙSIS.

Οι εξελίξεις στην περιοχή του Κομπανί, επιβεβαιώνουν  πως ζούμε σε μια  σύγχρονη ζούγκλα, σε μια αμοραλιστική εποχή. Εμπλεκόμενα συμφέροντα,   άδικες  αιματοχυσίες  και  «τέρατα - δυνάστες» έχει δημιουργήσει η ίδια η Δύση. Η   επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ,  πυροδότησε  φανατισμό  και  αστάθεια. Δημιούργησε το Ισλαμικό κράτος. Εξέθρεψε άλλο ένα τέρας. Ο    ακραίος  ισλαμικός  φονταμενταλισμός δεν τιθασσεύεται. Βιασμοί,  αποκεφαλισμοί και ακρότητες,   προκαλούν  φρίκη. Η «πολιτισμένη ανθρωπότητα»  παρακολουθεί αμήχανα  τις  θηριωδίες   του  Ισλαμικού Κράτους  κατά   χριστιανών  και   μουσουλμάνων.

Οι  δυτικές χώρες έχουν   ευθύνη  για όσα συμβαίνουν στο Κομπανί.  Αυτές   χρηματοδότησαν  την ένοπλη αντιπολίτευση των ισλαμιστών (σύμφωνα με τον Τζων Μπάϊτεν), κατά του   Άσαντ και της Χεζμπολάχ. Αυτές  ανέχθηκαν τον  Ερντογάν και  το  τουρκικό κράτος,  να  στηρίζουν   ποικιλοτρόπως το Ισλαμικό κράτος.  Το άφησαν  ανενόχλητο να καταλάβει τις πετρελαιοπηγές στη Μοσούλη, να σκοτώσει , να βιάσει , να αποκεφαλίσει...

Η εμπλοκή της Δύσης, δημιούργησε  παντού τερατογενέσεις. Αντί  μουσουλμανικής  άνοιξης,  έφερε  ισλαμικό χειμώνα. Δεν κατανοεί    το σθένος της Κουρδικής αντίστασης,  γιατί μαστίζεται από αξιακή κρίση. Οι ισχυροί  καταπατούν σήμερα,  δικαιώματα και  νόμους. Κατασπαράζουν  αδυνάτους. Ισχυρά  δυτικά κέντρα συνεργάζονται με απαράδεκτους ολοκληρωτικούς σχηματισμούς. Χάριν γεωπολιτικών συμφερόντων, αναζωοπυρώνουν   έριδες και αιματοχυσίες.

Η Τουρκία, ως επιτήδειος τρίτος, καραδοκεί. Το ίδιο και η συμμαχία των ΗΠΑ. Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα. Ετοιμάζονται  για νέες   εισβολές στα κουρδικά εδάφη της Συρίας, αφήνοντας τους τζιχαντιστές να εκκαθαρίσουν το έδαφος στις  επικίνδυνες κούρδικες  περιοχές, προτού μπούν  ως απελευθερωτές.. 

Συνιστά, όντως τραγική  «ειρωνεία για την ‘πολιτισμένη  Δύση’, ένα μαζικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα,  με αριστερό προσανατολισμό, με σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες, στις διαφορετικές θρησκείες, στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, να προσπαθεί να βάλει φρένο στις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας,  που φέρνουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή των ισχυρών αυτού του κόσμου» !! Αυτό,  πρέπει να τονίσει ο Δυτικός τύπος!

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Πέμπτη
2
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Γιορτάζουν :Εσπερος, Εσπέρα, Εσπερία, Αυγερινός, Αυγέρης, Αυγίτης, Αυγέρας, Αυγέρου, Αυγερού, Ματρώνα, Ματρόνα

1494
Ιδρύεται το «Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό», ως προσωπικό φέουδο του Βασιλιά Λεοπόλδου Β΄ του Βελγίου.
1933
Gleichschaltung: Το ναζιστικό καθεστώς αναστέλλει τη λειτουργία των εργατικών σωματείων στη Γερμανία.
1955
Ο Τένεσι Ουίλιαμς τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του έργο Λυσσασμένη Γάτα.
1997
Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τερματίζοντας μια περίοδο 18 ετών διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς. Ο ηγέτης του, Τόνι Μπλερ, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός από την εποχή του Ουίλιαμ Πιτ του νεότερου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy