Η ώρα της αλήθειας. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


  

Iceland-protests-0016

Η πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα καλούνται να τοποθετηθούν χωρίς περιστροφές και να πουν τα πράγματα με τ’ όνομα τους, ικανοποιώντας το περί δικαίου αίσθημα του λαού, σε σχέση με το οικονομικό έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος των πολιτών. 

Καλούνται με θάρρος και υπευθυνότητα να αποδώσουν ευθύνες στους υπεύθυνους για τη δυσχερή  οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η πατρίδα μας.

Οι τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών ότι "για κάποιους η διαδικασία της απονομής δικαιοσύνης θα είναι ανώδυνη" προκαλεί βαθύτατη θλίψη και έντονο προβληματισμό.  Δεν ικανοποιείται με αυτόν τον τρόπο  το περί δικαίου αίσθημα του λαού. Τόσο η Βουλή,  όσο και κυρίως η Γενική Εισαγγελία, έχουν  εθνική υποχρέωση να κατονομάσουν και να  αποδώσουν  ευθύνες στους γνωστούς – άγνωστους που ευθύνονται για τα οικονομικά δεινά που διέρχεται ο τόπος μας. Ο λαός δικαιούται  να γνωρίζει ποίοι αισχροκέρδησαν σε βάρος των πολλών,  ποίοι εξασφάλισαν χαριστικά δάνεια και πήραν διευκολύνσεις. Είναι αδιανόητο κάποιοι να κερδοσκοπούν και να μην τιμωρούνται και άλλοι να λιμοκτονούν,  γιατί  δεν έχουν λεφτά για φαγητό, ηλεκτρικό  ρεύμα ή ενοίκιο,  ή στέλλουν αναγκαστικά τα  παιδιά τους, νηστικά στο σχολείο. 

Πριν από λίγες μέρες, απευθύνθηκα ξανά προς το νέο Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας να ενημερωθώ αν πραγματοποιήθηκε διερεύνηση  στη βάση στοιχείων που υπέβαλα πριν από 15 μήνες και ποία ήταν τα πορίσματα.  Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, μου είχε υποδείξει τότε,  πως προείχε  η διάσωση της οικονομίας του τόπου και στη συνέχεια θα  γινόταν διερεύνηση για τα αίτια. Πέρασε ωστόσο περισσότερος από ένας χρόνος έκτοτε,  χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση. Επανήλθα λοιπόν και με δημόσιες τοποθετήσεις μου ζήτησα  από το νέο Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, να με ενημερώσει κατά πόσο στοιχεία και αναφορές που εντόπισα σε δημόσιες εκθέσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, δικαιολογούν τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες αφορούν ύποπτες συναλλαγές και «αδικαιολόγητες» κινήσεις που προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Αισιοδοξώ ότι η Νομική Υπηρεσία, έστω και τώρα, θα έχει να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Υπό τις περιστάσεις, θα πρέπει απαραίτητα να υπάρξει πλήρης και σε βάθος διερεύνηση, πολλών άγνωστων ή ύποπτων πτυχών του οικονομικού εγκλήματος που συντελέστηκε στον τόπο μας, διαφανής καταγγελία και δίωξη κατά των ενόχων  και απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης.  Δε χωράνε πια  άλλα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Η ουσία κατά την άποψη μου, είναι να αναζητηθούν τα πραγματικά αίτια και τα αιτιατά καθώς επίσης  η  ρίζα του κακού. Τραπεζίτες και άλλοι επιτήδειοι, εγκλημάτησαν σε βάρος  του λαού και σήμερα προφανώς ατιμώρητοι εξακολουθούν να ζουν πλουσιοπάροχα,  ανέγγιχτοι από την οικονομική κρίση. Είναι τραγικό, ωστόσο, και παράλληλα προκλητικό, αδιανόητο και εξευτελιστικό για το λαό μας, να μην τιμωρηθούν οι ένοχοι. Να μην αποκαλυφθεί η συνωμοσία της σιωπής. Να μην λεχθούν και να μην καταλογιστούν δημόσιες ευθύνες σε όσους εκούσια ή ακούσια έσπρωξαν την Κύπρο, στο χείλος της καταστροφής.

Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Ας ελπίσουμε ότι δεν  θα απογοητευτούμε, για να μπορέσουμε πραγματικά να κάνουμε μια νέα αρχή. 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Πέμπτη
2
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Γιορτάζουν :Εσπερος, Εσπέρα, Εσπερία, Αυγερινός, Αυγέρης, Αυγίτης, Αυγέρας, Αυγέρου, Αυγερού, Ματρώνα, Ματρόνα

1494
Ιδρύεται το «Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό», ως προσωπικό φέουδο του Βασιλιά Λεοπόλδου Β΄ του Βελγίου.
1933
Gleichschaltung: Το ναζιστικό καθεστώς αναστέλλει τη λειτουργία των εργατικών σωματείων στη Γερμανία.
1955
Ο Τένεσι Ουίλιαμς τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του έργο Λυσσασμένη Γάτα.
1997
Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τερματίζοντας μια περίοδο 18 ετών διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς. Ο ηγέτης του, Τόνι Μπλερ, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός από την εποχή του Ουίλιαμ Πιτ του νεότερου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy