Οικονομικό κεφαλοκλείδωμα. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


 

Iceland-protests-0016

Η χρηματοδότηση της Κύπρου μπορεί να προκάλεσε χαμόγελα ικανοποίησης σε κάποιους.

Στην ουσία, ωστόσο, πέραν από τις  οικονομικές προεκτάσεις, η χρηματοδότηση και οι προϋποθέσεις που τίθενται, θα λειτουργήσουν σαν μοχλός πίεσης, που θα μας σπρώχνει πιο βαθιά στη δύσκολη εποχή των μνημονίων.

Σύμφωνα με τη νέα προϋπόθεση που έχει τεθεί, η ευρωπαϊκή  χρηματοδότηση θα συνδέεται άμεσα με την οικονομική διακυβέρνηση του κράτους. Προβλέπεται ακόμη και αναστολή των χρηματοδοτήσεων σε χώρες όπου παραβιάζονται οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτή η αναφορά, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, αφού στην περίπτωση της Κύπρου, μας παραπέμπει στο μονόδρομο της αυστηρής και πιστής εφαρμογής του μνημονίου. Είναι προφανές, πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κάθε μέρα που περνά, η Κύπρος βιώνει τη μονόδρομη μνημονιακή ομηρία, που δύσκολα τερματίζεται. Από τις άδικες αποφάσεις του Eurogroup μέχρι σήμερα, μπορεί να καταλάγιασε ο θόρυβος. Ωστόσο οι μεθοδεύσεις των παρασκηνίων δεν σταμάτησαν ποτέ. Το κεφαλοκλείδωμα της Κυπριακής οικονομίας συνεχίζεται...

Μέχρι σήμερα, οι χώρες-μέλη της ΕΕ κινδύνευαν θεωρητικά μόνο με πιθανή αναστολή των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής (για δράσεις που αφορούσαν τους τομείς του περιβάλλοντος και των μεταφορών). Από το 2014 όμως, όταν μια χώρα εμφανίζει ανισορροπίες, υπερβολικό έλλειμμα ή υψηλό δημόσιο  χρέος και δεν παίρνει τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, θα  κινδυνεύει να τιμωρηθεί, αφού η Κομισιόν θα μπορεί να αναστείλει είτε το σύνολο, είτε μέρος των χρηματοδοτήσεων, όχι μόνο από το Ταμείο Συνοχής, αλλά και απ' όλα τα διαρθρωτικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένων και των ταμείων γεωργίας και αλιείας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η Κύπρος κατά την περίοδο 2014-2020 θα λάβει χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ ύψους €1 δις, από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και επιπρόσθετα €200 εκατ., εκτός του ΠΔΠ, κατά τα έτη 2014 και 2015. Η  Κύπρος ανάμεσα σ' άλλα, θα λάβει €525 εκατ. από τις πολιτικές συνοχής, €490 εκατ. από τη γεωργία (εισοδηματικές ενισχύσεις στους παραγωγούς και δράσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου) και €10,8 εκατ. για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (MμΕ). Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που θα επικυρωθεί, από τα κράτη – μέλη στις αρχές Δεκεμβρίου, θα διατεθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρηματοδοτήσεις ύψους €140 δις, γι’ αυτές τις επιχειρήσεις, σε σύγκριση με €70 δις κατά την περίοδο 2007-2013. Τα δάνεια, οι εγγυήσεις και τα ίδια κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου προς τις ΜμΕ'ς θα χρηματοδοτούνται μέσω κοινών κανόνων, για όλα τα ταμεία.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να διαβάζουμε τι κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις. Να ερμηνεύουμε σωστά και έγκαιρα όλα όσα συμβαίνουν και αποφασίζονται,  και ανάλογα να κινούμαστε.

Το ζητούμενο αυτή την ώρα, δεν είναι αν η Κύπρος είναι ο καλός ή ο κακός μαθητής στην εφαρμογή του μνημονίου. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο έχουμε τις αντοχές, τις απαιτούμενες αντιστάσεις,  τη διορατικότητα και το ομαδικό πνεύμα που χρειάζεται για να οργανωθούμε σωστά, με στόχο την έξοδο από το μνημόνιο. Ο συμβιβασμός με τα τετελεσμένα, δεν είναι επιλογή. Ούτε η παθητική αποδοχή, μιας αδικίας. Απαιτείται συλλογικός σχεδιασμός και στρατηγική απεγκλωβισμού από την ομηρία. Απαιτείται επιπρόσθετα και κατά προτεραιότητα, κάθαρση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων που μας έσπρωξαν σ' αυτή τη νέα οικονομική τραγωδία.

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Oswiecim, Πολωνία: Η ετήσια Πορεία της Ζωής πραγματοποιείται από το 1988 και ακολουθεί τον 'δρόμο του θανάτου' από το Auschwitz I στο Auschwitz II-Birkenau, για να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Jarek Praszkiewicz/EPA

Ήξερες ότι...

Το 1800, στην Αγγλία, όποιος επιχειρούσε ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει καταδικαζόταν σε θανατική ποινή!

Σήμερα


Δευτέρα
13
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Γλυκερία, Σέργιος, Σεργία, Σεργιανή, Σεργιούλα

1909
Διοργανώνεται ο πρώτος Ποδηλατικός γύρος της Ιταλίας.
1940
Η Γερμανία εισβάλλει στη Γαλλία.
1950
Διοργανώνεται ο πρώτος αγώνας Φόρμουλα 1, στο Σίλβερστοουν, της Βρετανίας.
1981
Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy