Ο ακήρυκτος πόλεμος. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


Iceland-protests-0016Η ηθική αποτελμάτωση,  τα σκάνδαλα που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας καθημερινά, τα μεγάλα φαγοπότια των ολίγων σε βάρος των πολλών, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα γενικής απαξίωσης στην κυπριακή κοινωνία. 

Υπάρχει δυσανασχέτηση, οργή και απελπισία, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και σε μια περίοδο που ζωντανεύουν ξανά τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.   

Όσα  διαχρονικά συμβαίνουν στο κυπριακό , τα βλέπουμε τώρα να επαναλαμβάνονται και για  την οικονομία. Κούφιες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Από τις διακηρύξεις ότι η Κύπρος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την οικονομική κρίση, φθάσαμε πρόσφατα στο άγριο  κούρεμα καταθέσεων, τη σχεδόν πλήρη  εξουδετέρωση του τραπεζικού  συστήματος, την εξαθλίωση της οικονομίας  και στις αλυσιδωτές επιπτώσεις της  αύξησης της ανεργίας, της διεύρυνσης της φτώχιας και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Ένας ύπουλος ακήρυκτος οικονομικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη και ο κυπριακός λαός είναι το θύμα.  

Η αλήθεια είναι πως έχει  επέλθει ο κορεσμός  στα λόγια και στις βαρύγδουπες διακηρύξεις. Κάποια στιγμή θα συνέβαινε και αυτό. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο οι πολίτες να νιώθουν προδομένοι και εγκαταλελειμμένοι. Δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Δεν πείθονται από τα συνθήματα. Δεν πιστεύουν στις υποσχέσεις. Το πολιτικό σύστημα δεν τους καλύπτει, δεν τους ικανοποιεί. Αντίθετα, εξελίσσεται σ’ ένα εφιάλτη στις ζωές των ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν, να ευημερήσουν, να δημιουργήσουν αλλά πάνω απ΄ όλα να επιβιώσουν. Οι πολίτες και ειδικά οι πρόσφυγες, είναι πικραμένοι και απογοητευμένοι. Είδαν κατά καιρούς  τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους να  αναπτερώνονται και στη συνέχεια να εξανεμίζονται. Βίωσαν και βιώνουν συνεχείς  ψυχρολουσίες. Η κοινωνική αντίδραση εκφράζεται με διάφορους τρόπους και κορυφώνεται όσο περνούν οι μέρες. Η πολιτεία, τα πολιτικά κόμματα και οι έχοντες την εξουσία, πρέπει να προβληματιστούν, να λάβουν αποφάσεις και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Υπάρχει παλλαϊκό αίτημα για πάταξη της διαπλοκής, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και του σύγχρονου εγκλήματος,  κάθε μορφής. Υπάρχει ανάγκη  για μεταρρυθμίσεις, ριζικές αλλαγές και μεταμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να τεθεί τέρμα στις απλές διακηρύξεις της μιας χρήσης, γιατί δεν πείθουν κανένα. Ο λαός  δεν επιθυμεί να είναι ανδρείκελο κανενός . Δεν θέλει να δουλεύει ατελείωτες ώρες για ένα πιάτο φαΐ. Ούτε θέλει να δει την περιουσία του να παραδίδεται στους ξένους και τη χώρα του ανοχύρωτη να διαμοιράζεται στα ζάρια και στους εχθρούς της.  Δεν του αρμόζει να είναι γονατισμένος, εξαθλιωμένος και ντροπιασμένος. Ζητά καθοδήγηση και ελπίδα, στρατηγικές απεγκλωβισμού, ανάπτυξη, ποιοτικές θέσεις εργασίας, προοπτική για να προχωρήσει μπροστά.

Οι αγώνες, όμως, δεν γίνονται ούτε με ευχολόγια, ούτε  από τους καναπέδες. Για να σμικρύνουμε την απόσταση ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις, χρειάζεται θάρρος, τομές, έργα. Χρειάζεται πρωτίστως σκληρή συλλογική και ατομική δουλειά προς όφελος της πατρίδας με ανιδιοτέλεια και φιλοπατρία.  Βρισκόμαστε ενώπιος ενωπίω  με τις μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει όλοι να πάρουν το μήνυμα του λαού πως δεν ανέχεται πια να  ζει με υποσχέσεις και  βαρύγδουπες δηλώσεις, αλλά απαιτεί κάθαρση, ολοκληρωμένες στρατηγικές απεγκλωβισμού και σωτήριες δράσεις.

 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kasara, Ινδία: Μια γυναίκα προσπαθεί να αντλήσει νερό από ένα ξηραμένο πηγάδι. Francis Mascarenhas/Reuters

Ήξερες ότι...

Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!

Σήμερα


Σάββατο
11
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Αρμόδιος, Αρμόδης, Μεθόδιος, Αργύρης, Αργύριος, Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ, Ασημίνα, Ολυμπία, Ολυμπιάς, Ολυμπιάδα, Ολύμπω, Ολύμπη, Όλια, Ολυμπούλα, Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

330
Εγκαινιάζεται η Κωνσταντινούπολη, την οποία είχε θεμελιώσει το 324 ο Κωνσταντίνος Α ο Μέγας και κτίστηκε σε επτά λόφους πάνω στην αρχαία αποικία των Μεγαρέων, Βυζάντιο.
1867
Το Λουξεμβούργο αποκτά την ανεξαρτησία του.
1949
Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη.
1960
Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι γίνεται διαθέσιμο στην αγορά.
1987
Στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ λαμβάνει χώρα η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς-πνεύμονα από τον Δρ. Μπρους Ράιτζ (Bruce Reitz) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy