Ασήκωτες ευθύνες. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


Iceland-protests-0016Τα τελευταία εικοσιτετράωρα βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες μιας άδικης, τιμωριτικής, καταστροφικής και επιπόλαιης απόφασης του Eurogroup. 

Μια απόφαση που στοχεύει στη συρρίκνωση του τραπεζικού μας συστήματος, στην δραματική ύφεση και την μείωση του ΑΕΠ της χώρας μας, κτυπώντας καίρια την κυπριακή οικονομία που βασιζόταν κυρίως σε ένα οικονομικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών ως χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Παρακολουθώντας σήμερα τα τεκταινόμενα και συμμετέχοντας για δεκαετίες στα κοινά, διερωτώμαι πραγματικά πότε και ποιος θα αποδώσει ευθύνες για αυτή την καταστροφή. Αντικρίζοντας τα πρώτα «θύματα» της οικονομικής τραγωδίας, νιώθω σφόδρα απογοητευμένη για την ατολμία που παρατηρήθηκε και την έλλειψη πολιτικού σθένους να αντιμετωπιστούν εξόφθαλμα και τραγικά προβλήματα. Οι ευθύνες είναι βαριές και ασήκωτες. Τα λόγια και τα συνθήματα δεν αρκούν. Οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν. 

Μέσα από τη σωστή διερεύνηση, την απόδοση ευθυνών, τη λήψη μέτρων και τη διαφάνεια, οπλίζεται το κράτος και ενδυναμώνεται η δημοκρατία. Από τον Μάιο του 2012, με δημόσια παρέμβασή μου, είχα ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας σε τρία επίπεδα με στόχο την εξυγίανση και την πλήρη διαφάνεια στο τραπεζικό μας σύστημα. Είχα προτείνει συγκεκριμένα: α) όπως κληθεί ο Γενικός Εισαγγελέας να κινηθεί αυτεπάγγελτα για να διερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, β) να διεξαχθεί μια ξεχωριστή, τεχνοκρατικής υφής έρευνα αναφορικά με τον ρόλο και τις ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών όπως επίσης και των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του κράτους, ιδιαίτερα της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, γ) είχα ζητήσει να διερευνηθούν οι πιθανές πολιτικές ευθύνες τόσο σε ότι αφορά την Κυβέρνηση, όσο και σε σχέση με τη συμπεριφορά πολιτικών κομμάτων και της Βουλής.

Επίσης, τους προηγούμενους μήνες ( επιστολή, ημ.25 Ιανουαρίου, 2013), είχα απευθυνθεί και γραπτώς προς τον Γενικό Εισαγγελέα θέτοντας συγκεκριμένα ζητήματα που προέκυπταν από τις ετήσιες εκθέσεις τραπεζικών ιδρυμάτων και ζητούσα τη διερεύνηση πιθανών ποινικών αδικημάτων. Δυστυχώς και σ’ αυτή την περίπτωση, οι εκκλήσεις μου δεν εισακούστηκαν. Ο κόσμος ζητά να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι όποιοι κι αν είναι, όσοι κι αν είναι. Ζητά, να νιώσει πραγματικά πως υπάρχει κράτος, θεσμοί, νόμοι και κανόνες. Η παρατεταμένη ατιμωρησία και η ανοχή μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε σήμερα. Αν γίνονταν εις βάθος και ολοκληρωμένες έρευνες την ώρα που έπρεπε και λαμβάνονταν ουσιαστικά μέτρα, δεν θα ζούσαμε τις στιγμές που ζούμε σήμερα. 

Υπό αυτές τις περιστάσεις, χρειάζεται να υπάρξει όραμα και ελπίδα, κάτι που δυστυχώς δεν διασφαλίζουν οι αποφάσεις του Eurogroup. Θα περάσουμε δύσκολες μέρες και ειδικά οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να λέμε καθαρές κουβέντες στο λαό και πικρές αλήθειες.

Σήμερα, καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν τη ζημιά. Καλούμαστε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να είμαστε ψύχραιμοι και όλοι ενωμένοι και μονόβουλοι να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που έρχονται. 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kasara, Ινδία: Μια γυναίκα προσπαθεί να αντλήσει νερό από ένα ξηραμένο πηγάδι. Francis Mascarenhas/Reuters

Ήξερες ότι...

Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!

Σήμερα


Κυριακή
12
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων

Γιορτάζουν : Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία, Θεόδωρος, Θοδωρής, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Θωμάς, Θωμαή

1551
Ίδρυση του Εθνικού Πανεπιστημίου του Σαν Μάρκος στη Λίμα του Περού - το παλαιότερο πανεπιστήμιο της αμερικανικής ηπείρου.
1941
Παρουσίαση της Z3, πρώτης προγραμματίσιμης αυτόματης μηχανής από τον Konrad Zuse στο Βερολίνο.
1942
Αποστολή 1500 εβραίων στους θαλάμους αεριών του Άουσβιτς.
1965
Πτώση του σοβιετικού διαστημικού σκάφους Λουνα 5 στη Σελήνη.
1967
Πρώτη τετραφωνική συναυλία όλων των εποχών από τους Πινκ Φλόυντ στο Λονδίνο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy