Η ώρα της νότιας Ευρώπης. Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

notiaeurope Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γιόρτασαν πρόσφατα τα 60 χρόνια ζωής της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η οποία μετράει μια σημαντική απώλεια, αυτή της Μεγάλης Βρετανίας.

Το Brexit έχει δημιουργήσει αρκετή αναστάτωση στους κύκλους της Ε.Ε., όπως και η άνοδος της άκρας δεξιάς, το μεταναστευτικό καθώς και η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.  Το χάσμα μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου συνεχώς διευρύνεται με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τεμπέληδες που ξοδεύουν τα λεφτά της Ε.Ε. στη διασκέδαση.  

Στόχος των Ευρωπαίων ηγετών είναι μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές το 2019, η Ευρώπη να γίνει πιο δημοκρατική και να ακούγεται πιο πολύ η φωνή του απλού πολίτη, πράγμα που φαντάζει, προς το παρόν, αρκετά δύσκολο καθώς το ρήγμα μεταξύ Βορρά και Νότου είναι υπαρκτό.  Οι επτά ηγέτες των νότιων κρατών της Ε.Ε. οφείλουν να συνεχίσουν τις μεταξύ τους συναντήσεις και να εντάξουν στο διάλογο τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και του Μαγκρέμπ, με τις οποίες διατηρούν πολύ καλές σχέσεις, κυρίως η Γαλλία και η Ισπανία. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια διευρυμένη σχέση καλής γειτονίας από όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, από το στενό του Γιβραλτάρ μέχρι τα παράλια της Μέσης Ανατολής. 

Η διευρυμένη συνεργασία μεταξύ των επτά νότιων κρατών μελών της Ε.Ε. με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου θα συμβάλει πιστεύω στη διασφάλιση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και στη σωστή διαχείριση, τόσο της προσφυγικής κρίσης αλλά και της διαφύλαξης του φυσικού πλούτου της Μεσογείου.  Η Μεσόγειος, παραδοσιακά, ήταν η θάλασσα των εμπορικών συναλλαγών αλλά και της ειρήνης, όπως τη χαρακτήρισε ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Ζαν Λικ Μελανσόν. 

Η Ε.Ε. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και στην άμυνά της αγνοώντας την προστασία των αδύναμων κρατών μελών της Μεσογείου καθώς και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών αλλά και των γειτονικών χωρών.  Ο φυσικός πλούτος της Μεσογείου δεν πρέπει να αποτελεί σημείο σύρραξης αλλά προοπτική για τις επόμενες γενιές για να ζουν σε ένα ασφαλέστερο, σταθερότερο και οικονομικά βιώσιμο τόπο.

Οι επτά χώρες της νότιας Ευρώπης θα πρέπει να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία και ιδιαίτερα με τις προοδευτικές δυνάμεις που οραματίζονται μια Ευρώπη των πολλών και όχι των ολιγαρχών.  Η Ε.Ε. μόνο ενωμένη θα μπορούσε να ξεπεράσει τα εσωτερικά της προβλήματα, να καταστεί πιο δημοκρατική και να στηρίζει τις χώρες του μνημονίου και των αντιλαϊκών μέτρων που επιβλήθηκαν στις χώρες του Νότου.

Η συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και μουσουλμανικών χωρών της Βόρειας Αφρικής επιβάλλεται αφού θα υποβοηθήσει στη διαχείριση πιθανών αντιδράσεων εντός ευρωπαϊκών κύκλων για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. 

Ήδη φάνηκε ότι η Μεγάλη Βρετανία ατενίζει το μέλλον με στραμμένο το βλέμμα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αφού άρχισε τις διαδικασίες εξόδου από την Ε.Ε.  Οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να προστατεύσουν τον φυσικό τους πλούτο και να διαφυλάσσουν τα ενεργειακά κοιτάσματα της θάλασσάς μας, πριν οι πειρατές επανέρθουν και αρπάξουν τη λεία.

Η Ευρώπη έχει καταστεί μια οικογένεια κρατών πολλών ταχυτήτων, των φτωχών, των πλουσίων, των τεμπέληδων, των δουλευταράδων, των φιλόδοξων και πολλών άλλων χαρακτηρισμών που ακούμε από τους ίδιους της τους ηγέτες.  Την ίδια ώρα που τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης στήνουν τείχη για να κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά από τα σύνορα τους, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης στήνουν δίκτυα αλληλεγγύης για να τους φιλοξενήσουν σε πρόχειρους οικισμούς.

Ο Ευρωπαϊκός Νότος είναι διαφορετικός από τον Βορρά, λόγω της νοοτροπίας, της κουλτούρας, του πολιτισμού και του ταμπεραμέντου του.  Η Ε.Ε. μαστίζεται από έλλειψη κοινωνικής συνοχής, ανεργία, ρατσισμό,  ξενοφοβία και γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της.  

Ο Ευρωπαϊκός Νότος μπορεί να σηκώσει το κεφάλι ψηλά, να ατενίσει τον ήλιο της Μεσογείου για ένα καλύτερο μέλλον σε μια Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολλών και των αδυνάτων.

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy