Η πικρή αλήθεια. Του Ανδρέα Κυπριανού

loyketoΕίναι πλέον απόλυτα αντιληπτό σε όλους ότι η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να επανεκκινήσει εαν δεν βρεθούν άμεσα λύσεις σε σχέση με την δυνατότητα παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά!

 

Σε ένα οικονομικό περιβάλλον που κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει δανεισμό και κανένας δεν μπορεί να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία, ακόμα και σε εξευτελιστικές τιμές, ο στραγγαλισμός του επιχειρείν αλλά και του πολίτη που καλείται μέσα από την ανεργία η την δραματική μείωση των εισοδημάτων του να αποπληρώσει υφιστάμενο δανεισμό, αυξημένους φόρους, καθυστερημένες δόσεις, ηλεκτρικό, νερό, αποχετευτικά, δίδακτρα φοιτητών, τηλέφωνα κλπ, είναι δεδομένος!

Από την άλλη το κράτος αυξάνει την πίεση στην προσπάθεια του να εισπράξει καθυστερήσεις, οδηγώντας πολίτες και επιχειρήσεις στα δικαστήρια, αλλά και οι τράπεζες συνεχίζουν δυστυχώς να χρεώνουν τόκους, πανωτόκια, τόκους υπερημερίας κλπ στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τους και συνεχίζουν να διεκδικούν με αγωγές από τους χρεώστες τους!

Τι θα πάρεις όμως από τον μη έχοντα;

Όταν μια επιχειρήση δεν παράγει, δεν πουλά, δεν εισπράτει πως θα πληρώσει;

Όταν ένας πολίτης δεν εργάζεται ή αν εργάζεται έχει δραματικά μειωμένο εισόδημα και αυξημένες υποχρεώσεις πως θα πληρώσει;

Και όταν δεν μπορεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ή να τα υποθηκεύσει για να εξασφαλίσει δανεισμό τι θα κάνει;

Η κρίση δεν ξεκίνησε το 2013! Τα προβλήματα σε ρευστότητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών ξεκίνησαν από το 2009 οπότε και πολλές υποχρεώσεις έχουν συσσωρευτεί και το αθροιστικό αποτέλεσμα για πολλούς είναι ασήκωτο! Η κατάρευση του τραπεζικού συστήματος και του συνεργατισμού ήταν το τελικό κτύπημα αφού εξαφάνισε τις όποιες επιλογές...

Οι εξελίξεις θα είναι κατακλυσμιαίες αν δεν υπάρξει άμεσα χρηματοδότηση της αγοράς! Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν κάποιοι μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί δουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα προοπτικές στην κυπριακή οικονομία και αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο! Η προοπτική του φυσικού αερίου είναι θεωρώ ένα κίνητρο όπως και οι δυνατότητες στον τουρισμό την ναυτιλία αλλά και στην αξιοποίηση της Κύπρου σε ποιοτικό προορισμό συνταξιοδότησης ευρωπαίων πολιτών ξανακτίζοντας έτσι την οικοδομική βιομηχανία και την αγορά της εξοχικήs κατοικίας. Η δε εξαιρετική φήμη της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να επανατονιστεί! Η προσέλκυση επίσης επενδύσεων μέσα από μια πιο οργανωμένη βάση σε μεγάλα έργα θα είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο για να δουν κάποιοι τα ωφέλη που θα έχουν από την χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας!

Μέχρι τότε όμως δεν μπορούμε να γεμίσουμε τις φυλακές με κόσμο που απλά δεν μπορεί να πληρώσει! Ούτε και να οδηγήσουμε συνανθρώπους μας στην αυτοκτονία ή τον διασυρμό!

Η κοινωνική σταθερότητα στην Κύπρο θα διατηρηθεί μόνο μέσα από την ευελιξία του κράτους και των τραπεζών προς τους οφειλέτες! Κατι που δυστυχώς δεν νοιώθουν οι πολίτες σήμερα αλλά αντίθετα βιώνουν την καθημερινή πίεση και τον εξευτελισμό!

Η τιμωρία των ενόχων του οικονομικού εγκλήματος μαζί με χειροπιαστές ενέργειες στήριξης των πολιτών είναι η μόνη οδός για να αντέξει η κοινωνία τα πολύ δύσκολα που έρχονται χωρίς να επαναστατήσει!!!

 

ΓράφειΑνδρέας Κυπριανού

 


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy