Πόλεις φιλικές προς τους δημότες. Της Αλεξίας Σακαδάκη


 

ecofriendly

Για να μάθεις την πόλη σου λένε πρέπει να την περπατήσεις.

Με αυτό τον τρόπο μαθαίνεις τα κατατόπια, παίρνεις τον παλμό της κάθε γειτονιάς, αναπνέεις καθαρό αέρα και πολλά άλλα. Είναι βασικό λοιπόν να μπορείς να κυκλοφορήσεις στην πόλη σου ευχάριστα και ανεμπόδιστα. Σίγουρα καταβάλλονται προσπάθειες από κάποιους δήμους για βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, όμως έχω την εντύπωση ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται αρκετά, ενώ αντίθετα σπαταλούνται χρήματα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τα πάρκα για παράδειγμα, είναι χώρος σύναξης για οικογένειες, φίλους και κατοικίδια. Θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε μεγάλο βαθμό και να υπάρχει συνεχής φροντίδα και επιτήρηση έτσι ώστε να γίνονται πιο ελκυστικά προς τους δημότες και να αξιοποιούνται ουσιαστικά. Συγκεκριμένα, σε προσπάθεια μου να βγάλω βόλτα την 21 μηνών κόρη μου σε πάρκα της γειτονιάς, συνειδητοποίησα ότι και στα τρία πάρκα της περιοχής μου στις έξι το απόγευμα δεν υπήρχε φωτισμός, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να προσφύγουμε σε ιδιωτική καφετέρια.

Το πάρκο της γειτονιάς είναι ένα σημείο ψυχαγωγίας και το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι δήμοι, είναι να το φροντίζουν και να επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα για τους σκοπούς της ύπαρξης του. Ο φωτισμός, η φροντίδα των παιγνιδιών, η περιποίηση του πρασίνου και ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τα κατοικίδια είναι απαραίτητα στοιχεία σε κάθε πάρκο.

Πέραν τούτου, θλιβερή συνειδητοποίηση είναι ότι πολλά σημεία στις πόλεις μας δεν είναι προσβάσιμα. Άτομα με αναπηρίες και γονείς με παιδικά αμαξάκια, θέτουν τους εαυτούς τους σε μεγάλο κίνδυνο σε σημεία όπου δεν υπάρχουν ράμπες, τα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα στα πεζοδρόμια ή χειρότερα δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και ούτω καθεξής. Επιπλέον, αρκετά από τα φώτα διασταύρωσης πεζών δεν δουλεύουν όπως πρέπει και αυτό κάνει τη βόλτα ακόμα πιο δύσκολη ή και αδύνατη.

Οι πόλεις μας είναι για να τις ζούμε. Χρειάζεται περισσότερη φροντίδα με κύριο γνώμονα την ποιότητα ζωής, όπου πυρήνας θα είναι ο άνθρωπος. Η προσοχή των δημοτικών συμβουλίων πρέπει να στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση γιατί κακά τα ψέματα, εκλέγονται για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος τους. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy