Μαύροι Καπνοί πάνω από το Παραλίμνι. Της Αλεξίας Σακαδάκη


 

sakaparalimnia

Στον σκουπιδότοπο Παραλιμνίου η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη μείωση του όγκου σκουπιδιών είναι η καύση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να πνίγονται στους καπνούς και τις αναθυμιάσεις.

Οι φωνές των κατοίκων και των Οικολόγων για να σταματήσει αυτή η τακτική μέχρι τώρα δεν έχουν εισακουστεί. Αντίθετα, η κατάσταση επιδεινώνεται και όσο περνά ο καιρός η υγεία των κατοίκων κινδυνεύει.

Η καύση σκουπιδιών σε ανοιχτούς χώρους θεωρείται ήδη μια ξεπερασμένη τακτική για τη μείωση του όγκου αποβλήτων. Με την καύση προκαλούνται τοξικές και άλλες επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον αναθυμιάσεις, υπεύθυνες για πρόκληση σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων. Οι ρύποι που απελευθερώνονται εξαπλώνονται με τον αέρα και μολύνουν το έδαφος με το οποίο έρχονται σε επαφή και κατ’ επέκταση τα φρούτα και λαχανικά. Αυτό το είδος της ανεξέλεγκτης καύσης θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έπρεπε ήδη να αντιδράσει και να τερματίσει άμεσα την παράνομη καύση σκουπιδιών. Έχει ευθύνη απέναντι στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στο ευρύτερο κοινό, εφόσον το περιβάλλον μολύνεται κάθε φορά που καίγονται τα σκουπίδια. Εάν η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση και την αποκατάσταση του σκουπιδότοπου συνεχίσει να λειτουργεί παράνομα, τότε θα πρέπει να ληφθούν όλα τα νομικά μέτρα εναντίον της, δίχως άλλη καθυστέρηση.

Ομάδα κατοίκων σε συνεργασία με την Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ξεκίνησαν εκστρατεία συλλογής υπογραφών όπου ζητούν τον τερματισμό αυτής της κατάστασης. Οι αρχές οφείλουν όπως  παρακολουθούν στενά την κατάσταση ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των σκόπιμων πυρκαγιών στα σκουπίδια. Πρέπει επιτέλους να υπάρχει έλεγχος και τιμωρία σε αυτή τη χώρα. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy