Αδιαφορία και τσαπατσουλιά στις συζητήσεις για την Κλιματική Αλλαγή. Της Αλεξίας Σακαδάκη


 

Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησαν οι συζητήσεις στη Βόννη, στη Γερμανία για μια παγκόσμια συμφωνία αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.

Στην παγκόσμια αυτή σύσκεψη εκπρόσωποι από κράτη και κυβερνήσεις αναμένεται να συζητήσουν για τις κλιματικές αλλαγές και να καταλήξουν σε τρόπους αντίδρασης και πολιτικής δέσμευσης των κρατών τους. 

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει με έντονη την απουσία των αρμόδιων υπουργών των κρατών, κάτι το οποίο μεταφράζεται ως αδιαφορία επί του θέματος. Μεγάλες χώρες όπως η Αγγλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, που φέρουν μεγάλη ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λάμπουν  διά της απουσίας τους. Δυστυχώς ανάμεσα στις χώρες που απουσιάζουν εντελώς βρίσκεται και η Κύπρος. Μία χώρα που πλήττεται από τις κλιματικές αλλαγές και την ερημοποίηση είναι δύσκολο να δικαιολογήσει την απουσία της. 

Σύμφωνα με εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρίσκονται στην Βόννη για να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις, όταν το 2012 στην Ντόχα οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πρωτόκολλου του Κιότο είχαν πάρει καθοδική πορεία, οι Υπουργοί των κρατών δεσμεύτηκαν ότι θα επέστρεφαν πιο δυναμικά φέτος στη Βόννη. Και πάλι όμως η κλιματική αλλαγή φαίνεται να μην είναι στις προτεραιότητες των κρατών, εφόσον η παρουσία των αρμοδίων υπουργών είναι πενιχρή. Εξάλλου, οι πληροφορίες που έρχονται από τους ακτιβιστές είναι ότι ακόμα και  αρκετοί από τους παρόντες εκπροσώπους κρατών έχουν φτάσει με άδεια ατζέντα και χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.

Το 2015 αναμένεται μια νέα παγκόσμια συνθήκη για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, οι συζητήσεις για την προετοιμασία της συνθήκης είναι υποτονικές και χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον. Απορώ πως ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα αντιμετωπίζεται με  τόση τσαπατσουλιά και αδιαφορία.  Η έγνοια για την κλιματική αλλαγή δεν είναι πολυτέλεια και οπωσδήποτε η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών σε πλανητικό επίπεδο δεν σηκώνει καθυστερήσεις. Είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας και θα έπρεπε να αποτελούσε προτεραιότητα στην ατζέντα των κυβερνήσεων καθώς και των πολιτών που αποφασίζουν δια των εκπροσώπων  τους. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy