Λάδι στη φωτιά. Της Ηλέκτρας Σαββίδη


Σχήμα οξύμωρο...

 

Μάλιστα από τα πιο χαρακτηριστικά: Ενώ διδάσκει την αγάπη, την συναίνεση και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, η ίδια δεν μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές που σοβούν στους κόλπους της. Ο λόγος βεβαίως για την Ορθοδοξία που τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από εσωτερικές έριδες κι αντιπαλότητες. Αφορμή για την κρίση που ξέσπασε αποτέλεσε η αντικανονική, όπως χαρακτηρίζεται,  απόφαση του  Βαρθολομαίου ν´ αναγνωρίσει την αποσχισθείσα Εκκλησία του Κιέβου, ενέργεια που προκάλεσε έντονο ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στις τοπικές Εκκλησίες, αλλά και ανάμεσα στους ανά τον κόσμο Ορθόδοξους.

 Έτσι για παράδειγμα στα εγκαίνια του Καθεδρικού ναού στη Λευκωσία, ανήμερα της εορτής του ιδρυτή της Κυπριακής Εκκλησίας, έλαμψαν δια της απουσίας τους όχι μόνο εκπρόσωποι άλλων αδελφών Εκκλησιών , αλλά και τα μισά μέλη της Ιεράς Συνόδου. Περιορισμένες σε αριθμό και εμβέλεια ήταν και οι επαφές που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε στο νησί. Υπό κανονικές συνθήκες η παρουσία του επικεφαλής της ελληνικής Εκκλησίας στο νησί θα αποτελούσε το γεγονός της χρονιάς. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση οι Κύπριοι συνοδικοί και οι εν Χριστώ αδελφοί τους ούτε ένα Ιερατικό συλλείτουργο δεν κατάφεραν να συγκαλέσουν. Αιτία για την απουσία κοινωνίας και επικοινωνίας ανάμεσα στους Ιεράρχες, η στάση που ο Ιερώνυμος τήρησε στο ουκρανικό ζήτημα…                                                   

Την ίδια μέρα στο Φανάρι ο Βαρθολομαίος ήγαγε τα ονομαστήρια του. Στην παρουσία περιορισμένου αριθμού αντιπροσωπειών από τις ορθόδοξες Εκκλησίες, ο Πατριάρχης αντί να εκφωνήσει ένα ενωτικό λόγο, προτίμησε να υπερασπιστεί της αποφάσεως του να αναγνωρίσει την Εκκλησία του Κιέβου. Μάλιστα, χύνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά, χαρακτήρισε fake news τις απόψεις και τα επιχειρήματα  όσων εναντιώνονται στην εν λόγω απόφαση.         

Το ρήγμα στους κόλπους της  ορθοδοξίας αναμένεται ότι θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο όταν στα τέλη Αυγούστου ο Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία. Η επίσκεψη που θα συμπέσει με τους εορτασμούς  των 30 χρόνων της Ανεξαρτησίας του ουκρανικού κράτους, αναμένεται ότι θα ενισχύσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στην αποσχισθείσα Εκκλησία της Ουκρανίας και την  Ορθόδοξη  Εκκλησία του Κιέβου. Με αφορμή μάλιστα την πίεση που θ ασκηθεί για μεταβίβαση ενοριών από τη μια Εκκλησία στην άλλη, δεν αποκλείεται η επίσκεψη του Βαρθολομαίου να συνοδευτεί με επεισόδια βίας ανάμεσα στους πιστούς. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι και η δήλωση στην οποία προέβη ο  εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Πρωθιερέας Νικόλαος Ντανίλεβιτς. Αφού χαρακτήρισε την επίσκεψη παράλογη, πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως να προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια δύο μόλις χρόνια μετά τα ταραχώδη γεγονότα και τη βία που προκάλεσε η αναγνώριση της Εκκλησίας του Κιέβου, οι συνέπειες των οποίας συνεχίζονται. Είναι, κατέληξε ο εν λόγω ιερωμένος, ως ο Λούθηρος να επισκεπτόταν την Ρώμη δύο μόλις χρόνια μετά την έναρξη της μεταρρύθμισης (1517)!

Η εικόνα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι αποκαρδιωτική και ιδιαίτερα ανησυχητική. Αν οι επικεφαλής της ορθοδοξίας - και πρώτος από όλους ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως - δεν αφήσουν κατά μέρος το γινάτι, τις πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες και δεν καθίσουν να λύσουν ειρηνικά και ως «εν Χριστώ αδελφοί» τις διαφορές τους, δεν αποκλείεται το ρήγμα να εξελιχθεί σε ένα νέο οριστικό σχίσμα με απρόβλεπτες συνέπειες για τους πιστούς…

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βερολίνο, Γερμανία: Η Ameca, ένα ανθρωποειδές ρομπότ που αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρεία Engineered Arts Digital, στην εμπορική έκθεση Re. dts News Agency Germany/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Το ύψος του μεγαλύτερου γνωστού ηφαιστείου στο ηλιακό μας σύστημα είναι 27 χλμ. και βρίσκεται στον Άρη!

Σήμερα


Κυριακή
2
Ιουνίου
2024

Γιορτάζουν : Νικηφόρος, Νικηφορία, Νικηφόρα, Νεφέλη

1896
Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.
1932
Στο Μπαχρέιν, Νεοζηλανδός μηχανικός βρίσκει για πρώτη φορά πετρέλαιο.
1946
Οι Ιταλοί επιλέγουν με δημοψήφισμα τη μετατροπή του πολιτεύματος από μοναρχία σε δημοκρατία και ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β εξορίζεται.
1952
Ξεκινά η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στο Κεμπέκ του Καναδά η οποία είναι η πρώτη, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ημέρα, γίνεται και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της Eurovision.
1953
Πραγματοποιείται η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β της Αγγλίας και η οποία είναι η πρώτη που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.
1995
Στην Κύπρο, αντιδράσεις προκαλεί έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπογραμμίζεται η θετική παρουσίαση της Τουρκίας ως προς στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy